Nem számít ritkaságnak a földrengés Magyarországon
2014.01.29
A január 19-én hajnalban, Észak-Magyarországon tapasztalt földrengés kapcsán összesen 539 kárbejelentés érkezett a Groupama Garancia Biztosítóhoz ez idáig. A bejelentések közel 80%-át a biztosítótársaság már lezárta, több mint 31 millió forintnyi kárkifizetéssel.

A Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának információi szerint január 19-én hajnalban egymás után két földmozgást is mértek. Fél három után pár perccel egy, a Richter-skála szerinti 4,3-as erõsségû földmozgást érzékeltek, majd késõbb egy 3,3-es erõsségû utórezgést. A földmozgások epicentruma mindkét esetben a Nógrád megyei Cserhátsurány külterületein volt, a rengést azonban még Budapesten is érezni lehetett.

A Groupama Garancia Biztosító adatai alapján a legtöbb bejelentés vakolati károk és végfal elmozdulások miatt érkezett. A repedések mentén tapasztalható festés állagából a kárszakértõk könnyedén meg tudják állapítani, hogy a repedés a földrengés során vagy pedig korábban keletkezett.

A szakértõk elmondása szerint a 19-én tapasztalt rengést követõen igen minimális esetben találkoztak a földrengésre jellemzõ, nagymértékben szétnyílt repedésekkel, kéménykárokkal. A Groupama Garancia Biztosító ügyfelei számára összesen 31 986 303 Ft-ot fizetett ki a helyreállításokra, a kárfelmérés során tapasztalt átlag kárösszeg pedig 150 ezer forintra tehetõ.

Nem számít ritkaságnak a földrengés Magyarországon

A GeoRisk Földrengés Mérnöki Iroda adatai alapján, Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb (maximum 2,5 magnitúdójú) földrengést regisztrálnak, melynek nagy része a lakosság számára egyáltalán nem is érezhetõ. A rengések megfigyelt gyakorisága alapján, az ország területén évente négy-öt olyan földrengés történik, mely az epicentrum környékén már jól érezhetõ, de károkat még nem okoz. Jelentõsebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erõs, nagyon nagy károkat okozó (5,5-6,0 magnitúdójú földrengés) 40-50 évenként alakul ki.

Hasznos segítség a bajban

„Ha a földrengés következtében kár keletkezik az épületben, érdemes néhány fotót készíteni, amelyen jól beazonosíthatóan látszik a kár és annak helye. Ezt követõen a kár miatt keletkezett törmeléket össze lehet takarítani, nem kell megvárni a kárszakértõ kiérkezését” - mondta Halmos Gyula, a Groupama Garancia Biztosító Szolgáltatási Centrumának fõosztályvezetõje.