Szélsõséges idõjárás: milliárdokkal több kárt okoztak tavaly
2014.01.31
A Generali Biztosító 2013-ban mintegy 6 milliárd forint kártérítést fizetett ki a szélsõséges idõjárással kapcsolatos károkra, például árvízre, fagyra, jégverésre, viharra.

Ez 10 ezerrel több esetet és 2,5 milliárd forinttal magasabb összeget jelent az elõzõ évhez képest - közölte a biztosító csütörtökön az MTI-vel.

A 2013 elsõ felében jellemzõ szélsõséges idõjárás, a fagy, a havazás, a jégverés következményeként felmerülõ mezõgazdasági kár másfélszer akkora volt, mint az azt megelõzõ években: a károk összege megközelítette az 1,3 milliárd forintot.

A márciusi hófúvások okozta lakossági vagyonkárok mértéke csak az elsõ tavaszi hosszú hétvégén (március 15.) több mint 1 milliárd forint volt, a biztosítóhoz érkezett vagyonkár-bejelentések száma pedig meghaladta a 6000-et.

A kártípusoknál leggyakrabban tetõsérülések, beázásokból adódó és az áramszünetek miatt kiolvadt élelmiszerek megromlásából származó károk jelentek meg. Jelentõs volt a közlekedési balesetek nyomán regisztrált káresetek száma is, nagyrészt gépjármûkár formájában.

A Generali felhívja a figyelmet arra, hogy tavaly a természeti katasztrófák által okozott kár a nemzetközi kutatóintézetek szerint 125 milliárd dollár körül volt a teljes világgazdaságban, ami megközelítõleg Magyarország teljes éves GDP-jének felel meg.

Magyarországon is egyre gyakoribbak az erõteljes nyári viharok, de már a jelenlegi téli idõjárás is sokkal hektikusabb képet mutat, mint az megszokott volt 10-20 évvel ezelõtt - írja a biztosító. Heves megyében például tavaly 254 millió forintnyi szélsõséges idõjárással kapcsolatos kár keletkezett, mindez 2571 káresetbõl tevõdött össze.