Kelj korán, dolgozz sokat, találj aranyat!
2020.09.15

Ezzel a címmel jelent meg a magyar biztosítási piac elmúlt évtizedeinek egyik legfontosabb szereplője, Horváth Béla könyve. Az önéletrajzi könyv alcíme alapján betekintést enged a szerző életébe az állami biztosítótól a CIG Pannóniáig és még azon is túl.

A Tea Kiadó Élettörténetek sorozatában jelent meg Horváth Béla önéletrajzi könyve, Kelj korán, dolgozz sokat, találj aranyat! címmel. A kiadó ajánlója szerint a szerző már gyerekkorában „megfertőződött”, hiszen édesapja is ebben a szakmában volt aktív. Béla az akkor még monopolhelyzetben lévő Állami Biztosítónál kezdte a pályáját, de hihetetlen ambícióval tört egyre feljebb: nemzetközi viszonylatban is páratlan, hogy négy zöldmezős beruházású biztosító alapításában is tevékenyen részt vett. Önéletrajzi könyvéből nemcsak a szakma csínját-bínját ismerhetjük meg, de az is kiderül, hogy a biztosítók világa mennyire színes, és a főhős sem mindennapi figura.

„Amikor betöltöttem a 65. évemet, arra gondoltam: itt az ideje, hogy »papírra vessem« mindazt, ami velem történt, amit láttam és tapasztaltam, különös tekintettel arra a bő három évtizedre, amikor a biztosítási piacon voltam aktív. Azt remélem, hogy ezt a könyvet az unokáim és más fiatalok is forgatják majd. Nekik »üzenem«: itt, Kelet-Európában is lehet nagyot álmodni.” – olvashatók a szerző szavai a Kiadó honlapján.

Horváth Béláról

Az érettségit követően értékesítőként kezdett el dolgozni az Állami Biztosítónál, majd 24 évesen kezdte el az Államigazgatási Főiskolát, hogy aztán fiókvezetőként helyezkedjen el ismét az Állami Biztosító egyik vidéki egységében. 1984-ben központi instruktorrá nevezik ki. 1986-ban értékesítési igazgató-helyettes, később igazgató a Hungária Biztosító Rt-nél. A Gloria Biztosító alapítója, a Nationale-Nederlanden Biztosító alelnök vezérigazgatója, az AVIVA Életbiztosító alapítója, elnöke és vezérigazgatója. A magyar tulajdonú CIG Pannónia alapítója, 2013-ig annak elnök-vezérigazgatója.

A Magyar Biztosítók Szövetsége célul tűzte ki, hogy a hazai biztosításügy elmúlt 30 évének (1988 – 2018) történetét oral history módszertannal, videóinterjúk formájában is feldolgozza. Ennek részeként készült interjú Horváth Bélával is, melynek egy részlete az alábbi linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=5G6CHYeJTRg

Most megjelent könyve pedig a kiadó honlapján rendelhető meg: https://teakiado.hu/elettortenetek_sorozat/kelj-koran-dolgozz-sokat-talalj-aranyat/