Három EU tagállam nem tett eleget a gender-irányelvnek
2014.02.11
Három európai tagállam nem tett eleget a 2012 decemberi határidõre az úgynevezett gender-irányelv végrehajtásának – közölte az EU biztosítási felügyelete. A jogszabály megtiltja a nemi alapú árképzést a biztosítók számára.

A tagállamok többsége tehát eleget tett a 2012. december 21-i határidõnek.

A három renitens ország közé Olaszország, Luxemburg és Portugália tartoznak – közölte az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA). Olaszországban és Portugáliában a jogalkotási folyamat már elkezdõdött és be is nyújtották azt a felelõs szervek felé, azonban az EIOPA jelentéséig nem tudták megmondani az országok, hogy mikor lép hatályba az irányelv.

Néhány tagállamban – Ciprus, Cseh Köztársaság, Észtország, Lengyelország, Litvánia, Németország, Spanyolország, Románia, Szlovákia esetében - a jogszabály a határidõnél valamivel késõbb lépett hatályba, igaz, a 2012. december 21-e után kötött szerzõdések esetében már a jogszabályoknak megfelelõ árképzést alkalmaztak. Horvátország esetében a gender-irányelv az EU-taggá válással egy idõben, 2013. július 1-jén lépett hatályba.

Több tagország arról számolt be, hogy már további jogszabályokat is elfogadtak nemzeti szinten. Görögország például már az iparág által használt halandósági táblázatokat is elfogadták. Cipruson részletes útmutatást is rendelkezésre bocsátottak, amely részletesen elmagyarázza, hogy mi számít új szerzõdésnek, valamint, hogy milyen tevékenységekkel kapcsolatban engedélyezett a nemekkel kapcsolatos információk gyûjtése, tárolása és használata.