Ismét létszámnövelést terveznek a munkáltatók
2020.09.24

A hazai munkáltatók az idei utolsó negyedévben átlagosan 2 százalékkal tervezik bővíteni jelenlegi munkaerőkeretüket– derül ki a ManpowerGroup legfrissebb Munkaerőpiaci Előrejelzéséből.

A több mint 400 megkérdezett magyarországi munkáltató válaszai alapján kisebb trendforduló látszik kirajzolódni az utolsó negyedévre: a harmadik negyedévre tervezett 5 százalékos létszámcsökkentést követően ismét mérsékelt munkaerő-felvételi szándék érvényesül az ágazatok többségében.

A két százalék ugyanakkor egy átlagos mérték, az egyes szektorok között jelentős különbség fedezhető fel – árnyalja a képet Fehér Tamás, a ManpowerGroup ügyvezető igazgatója. – A legnagyobb, 14 százalékos tervezett felfutást a építőiparban mértük, de jelentős, 6 százalékos a bővítési kedv a gyártás-termelésben is. Az étterem, vendéglátás szektorban ugyanakkor várhatóan továbbra sem áll le a zsugorodás: a harmadik negyedévre vonatkozó 21 százalékos leépítési terveket most további 6 százalékos elbocsátási hullám követheti.

A legoptimistábban a nagy, 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató cégek döntéshozói nyilatkoztak: ebben a körben a tervezett bővítés mértéke az öt százalékot is elérheti. Eközben a közepes, és mikrovállalatok körében stagnálás, vagy minimális elbocsátási többlet várható a következő három hónapban.

Regionális bontásban is komoly eltérések tapasztalhatók a munkáltatók szándékait illetően. Miközben a Közép-Magyarországi Régióban a 9 százalékot is eléri a tervekben szereplő bővülés, Észak-Magyarországon újabb 5 százalékos, míg Dél-Magyarországon nem kevesebb mint 9 százalékos további átlagos leépítésen gondolkodnak a vállalkozások vezetői.

A ManpowerGroup Munkaerőpiaci Előrejelzése globális szinten 43 ország és térség 38 ezer munkáltatójának válaszai alapján áll össze. Nemzetközi összehasonlításban a magyarországi kilátások a kedvezőbbek között, a 14. helyen szerepelnek. A legpozitívabb várakozásokat Tajvanban (+20%) és az Egyesült Államokban (+14%) regisztrálták, a lista alján latin-amerikai országok (Panama, Costa Rica, Kolumbia) és a Dél-Afrikai Köztársaság találhatók tíz százalékot meghaladó visszaeséssel. Őket előzi az Egyesült Királyság (-8%), amelynek munkaerőpiacát a koronavíruson kívül most a Brexitet övező bizonytalanság is tépázza.

Munkaerő-bővítési szándék szektorok, illetve régiók szerint
ManpowerGroup Munkaerőpiaci Előrejelzés 2020 Q4
A cégek fele több mint fél év múlva várja a szokásos üzletmenet visszatérését

A munkaerőpiac idei működésére alapvető hatást gyakorolt a koronavírus az egész világon. A ManpowerGroup a Covid-19 üzleti hatásairól 1100 vállalati vezetőt kérdezett meg a Magyarországot is magába foglaló Délkelet-Európai Régió nyolc országában a második negyedév végén. A válaszok alapján a cégek 29 százaléka a járvány kirobbanását követően elhalasztotta (29%) vagy törölte (21%) az új munkaerő felvételét, 24 százalék pedig azonnali létszámleépítésbe fogott.

A nyilatkozók 31 százaléka nyilatkozott úgy, hogy várhatóan három hónapon belül visszatér a cég működése a szokásos kerékvágásba. 48 százalék szerint ugyanakkor ehhez még legalább fél évre lesz szükség.