Íme a világ legjobb okosautói
2014.02.17
A hálózatba kötött, egymással és a vezetõ mobil eszközeivel kommunikáló jármûvek (connected car) elterjedésével a biztosítók is rákényszerülnek üzleti modelljük átértékelésére. Lássuk azokat a jármûveket, amelyek a Connected World magazin szerint a legkiemelkedõbb fedélzeti számítógépekkel rendelkeznek.

A Connected World magazin számos autót megvizsgált a 2014-es Connected Car of the Year díj kiosztása elõtt. A jármûveket különbözõ árkategóriákba sorolták, a kisautóktól az ultra-luxus jármûvekig, továbbá elektromos autókat és teherautókat is szemügyre vettek.

A 2014-es díj nyertesei a következõ autók lettek:

Kisautó kategória - Dodge Dart (Uconnect)
A Chrysler-csoport kompakt szedánja, a Dodge Dart UConnect telematikai rendszere egy 8,4 colos érintõképernyõt foglal magában, amelyen a rádiót, a navigációt, a klímát, a beszédfelismerõs bluetooth-t állíthatjuk, de akár az idõjárásról is tájékoztathat a rendszer.

Közepes kategória: Infiniti Q50 (Infiniti InTouch)
Az Infiniti InTouch fantázianevû fedélzeti rendszer egy teljesen testreszabható digitális környezetet teremt, amely a jármû intelligens kulcsai segítségével akár négy különbözõ vezetõ beállításait is felismeri. A jármû automatikusan bekapcsolja az elõre beállított vezetõi pozíciót, klímát, szórakoztató elektronikát, navigációt és az egyéb vezetõi beállításokat.

Luxus kategória: BMW 5-ös sorozat (ConnectedDrive)

A BMW ConnectedDrive különféle szolgáltatások és alkalmazások segítségével teszi lehetõvé a jármûvezetõk számára a számtalan intelligens technológia irányítását. A ConnectedDrive integrálható a Siri Eyes Free és az S Voice hangalapú személyi asszisztenssel is, valamint bluetoothszal kapcsolódhatunk vele bármilyen iOS alapú készülékhez. Az újragondolt szolgáltatás segítségével hangalapú kereséseket végezhetünk, és beléphetünk a ConnectedDrive Store-ba, ahol különféle szolgáltatásokat vásárolhatunk meg, anélkül, hogy elhagynánk az autót.

Ultra-luxus kategóira: Mercedes-Benz S-osztály (mbrace2)

A 2013-ban bemutatott új S-osztály Intelligent Drive nevû vezetõi asszisztens-rendszer csomagja már komplex szituációkat elemez, és a fejlettebb környezet-figyelõ szenzoroknak köszönhetõen jobban felismerik a közlekedésben a potenciális veszélyeket, mint korábban. Különféle érzékelõk és radarok segítségével a jármû azonosítja a veszélyeket az úton. Az új érzékelõk felismerik és térben elhelyezik a különféle típusú közlekedési táblákat és útfelfestéseket is. A sztereo kameráknak és a szenzoroknak köszönhetõen képes a gépjármû útját keresztezõ objektumok és járókelõk térben történõ felismerésére, valamint útjaik kiszámítására, és a fékrendszer aktiválására, vagyis az autó az ütközések elkerülése érdekében önállóan reagál.

A Mercedes-Benz információs és telekommunikációs eszközében, az mbrace2-ben található internetes rádió, Google keresõ, Yelp!, tõzsdei és hírfigyelõ szolgáltatás is. Lehetõség van elõre programozott státusz üzenetek küldésére útközben, sõt, az mbrace2 rendszer helyzetmeghatározó szolgáltatásának köszönhetõen olyan üzenetek is megoszthatók, amelyek arról tájékoztatnak, hogy hol áll az autó a dugóban, vagy mennyi idõ szükséges még az úti cél eléréséhez.

Zöld kategória: Tesla Motors Model S

A Tesla Model S a világ elsõ tisztán elektromos meghajtású prémiumszedánja, melyben egy 17 colos érintõképernyõt helyeztek el, ezen keresztül irányíthatja a vezetõ az összes létezõ funkciót az autóban: a fényeket, a légrugós felfüggesztés magasságát, a fékenergia visszanyerõ rendszer hatékonyságát; kivéve az elakadásjelzõt és a kesztyûtartót.

Haszonjármû kategória: Ford Motor Co. F-150 (SYNC)
A vadonatúj Ford F-150 modell, Amerika és egyben a világ kedvenc pickupjának legújabb változata, amely SYNC vezetõsegítõ rendszerrel felszerelt. A rendszer segítségével a vezetõk hívást kezdeményezhetnek, szöveges üzenetet írhatnak, a szórakoztatóelektronikai funkciókat irányíthatják anélkül, hogy a kezüket le kellene venniük a kormányról. A MyFord Touch rendszerrel párosított SYNC-en keresztül a jármû mûszaki állapotáról is jelentések készíthetõk.