Váratlan profitemelkedés a Swiss Re viszontbiztosítónál
2014.02.21
A Swiss Re viszontbiztosító új pénzügyi vezetõt nevezett ki David Cole személyében, továbbá bejelentette, hogy az elõzõ évi profit nem várt emelkedése nyomán megemeli a részvényeseknek járó osztalékot.

A jelenlegi pénzügyi igazgató, George Quinn májustól a Zurich Insurance Groupnál tevékenykedik, õt váltja a pozícióban a 2011 óta kockázatkezelési igazgatóként tevékenykedõ Cole.

A tavalyi évben kevesebb természeti katasztrófa következett be, és az alternatív forrásokból származó tõke nyomán nõtt is a verseny a viszontbiztosítási piacon, melynek következtében az év eleji szerzõdésmegújításoknál csökkentek a tarifák.

A Swiss Re elmondta, hogy a múlt hónapban a megújítások során csökkentek a tarifák, az új szerzések esetében 3,6 százalékkal, míg az üzleti volumen 6 százalékkal csökkent.

A legnagyobb rivális, a Munich Re korábban azt közölte, hogy a múlt havi szerzõdésmegújítások során nagyrészt sikerült szembe menniük az árak csökkenõ tendenciájával.

A Swiss Re közölte, hogy a 2013-as osztalékot 10 százalékkal, részvényenként 3,85 svájci frankra emeli, továbbá 4,15 svájci frank külön osztalékot is kifizetnek részvényeseiknek.

A JP Morgan elemzõi szerint a speciális osztaléknak köszönhetõen rövid távon emelkedhet a Swiss Re részvényeinek árfolyama, azonban a gyenge megújítási eredmények nyomást helyezhetnek a részvényekre, ellentétben a biztosítótársaságok részvényeivel, amelyeknek kedveznek az alacsonyabb viszontbiztosítási díjak.

A Swiss Re korábban 1 milliárd dollár tartalékot oldott fel a katasztrófa kárkifizetésekre amely, a kedvezõbb adókulcsokkal együtt hozzájárult a tavalyi nettó nyereség 6 százalékos, 4,4 milliárd dollárra történõ emelkedéséhez. A Reuters által megkérdezett elemzõk ezzel szemben 7 százalékos profitcsökkenést prognosztizáltak.