Idén is stressztesztelik a biztosítókat
2014.02.24
Idén áprilisban egy új felügyeleti eszközt vet be az európai biztosítás-felügyeleti hatóság a Szolvencia II bevezetése érdekében, amellyel “stressz-tesztelik” az európai biztosítókat a piaci kockázatokkal szembeni ellenállóképességükben.

Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) elnöke, Gabriel Bernardino egy februári beszédében megerõsítette, a hatóság növelni szeretné biztosítási felügyeleti szerepét az Európai Unióban, továbbá hangsúlyozta, hogy egy egységes szabálykönyv, mint amilyen a Szolvencia II ebben hatalmas elõrelépést jelent.

Azonban a jó szabályozás csak az elsõ lépés, az igazi kihívást a Szolvencia II következetes végrehajtása jelenti – tette hozzá Bernardino. A biztosítási szektor erõs és hatékony felügyeletére van szükség az összes tagállamban a szabályozói arbitrázs elkerülése, az egyenlõ versenyfeltételek és a hosszú távú piaci potenciál megteremtése érdekében.

Ez az oka annak, hogy az EIOPA nagy hangsúlyt fektet a felügyeleti konvergencia ösztönzésére és a közös felügyeleti kultúra megalkotására – tette hozzá Bernardino.

A hatóság számos eszközt bevetett ennek érdekében, a felügyeleti kollégiumokban való részvételtõl a konzisztens elemzések támogatásáig, idén pedig a stressz-teszt lesz az, amit bevet az EIOPA.

A 2014-es teszt célja annak ellenõrzése, hogy a biztosítók mennyire rugalmasak a piaci kockázatokkal szemben historikus és hipotetikus forgatókönyvek mellett. A hosszan tartó alacsony kamatkörnyezet miatt a mostani tesztben egy alacsony hozamok mellett is tesztelni fogják a biztosítókat. A vizsgálat április 30-án indul, az eredményeit pedig novemberben tervezi közzétenni az EIOPA.

Azonban ennél is többre van szükség az elnök szerint. Megfelelõ környezetet kell teremteni ahhoz, hogy az EIOPA független értékeléseket végezhessen az egyes tagállamokban történõ implementáció gyakorlatáról. Ez a független értékelés kulcsfontosságú eleme az egységes felügyeleti gyakorlat és kultúra kialakításának az EU-ban – fogalmazott Bernardino.

Az elnök szerint az uniós jogalkotóknak fontolóra kellene venniük az EIOPA jelenlegi hatáskörének kiterjesztését, hogy bizonyos típusú pénzügyi intézmények, pénzügyi termékek esetében vizsgálatot folytathasson. Emellett olyan egyéni vállalati információkhoz is hatékony hozzáférést kellene biztosítani az EIOPA-nak, melyek szerepelnek a Szolvencia II-höz kifejlesztett sablonokon.