MNB: megfelelõ a biztosítók tõkefeltöltöttsége
2014.02.24
2013. IV. negyedévében a biztosító részvénytársaságok és nagyegyesületek szerzõdésállománya az elõzõ negyedévhez képest alig változott, ugyanakkora negyedéves díjbevétel mintegy 5%-os emelkedést mutat – derül ki a Magyar Nemzeti Bank biztosítókról szóló felügyeleti jelentésébõl.

A biztosítói szektor tõkefeltöltöttsége 2013. III. negyedévéhez képest csökkenést jelez, de a prudenciális szempontból elvárt szintet továbbra is lényegesen meghaladja.

A biztosítók 2013. I-IV. negyedéves adózott eredménye jelentõsen meghaladja a 2012. év azonos idõszaki adatát. 2013. IV. negyedév végén a biztosító részvénytársaságok és nagyegyesületek teljes szerzõdésállománya az elõzõ negyedévhez képest lényeges változást nem mutat (0,8%-os csökkenés). Az elõzõ év azonos idõszakához (2012. év vége) viszonyítva 0,1%-os csökkenés tapasztalható, mely az élet üzletágban mintegy 5,5%-os csökkenés és a nem élet üzletági 1,5%-os szerzõdésállomány növekedés következménye.

A tárgynegyedévi díjbevétel az elõzõ negyedévihez képest 5%-kal növekedett, az élet üzletági közel 15%-os növekedés, valamint a nem élet üzletági 5,9%-os díjbevétel csökkenés eredõjeként. Az élet üzletág tárgynegyedévi díjbevételének 15%-os növekedése alapvetõen az egyszeri és eseti díjbevétel szokásos év végi megugrásának az eredménye.

Az elõzõ év azonos idõszakához képest a negyedéves díjbevétel szektor szinten 9,4%-os növekedést jelez.

A biztosítói szektor szavatoló tõke ellátottsága továbbra is stabil, a 2012. év végéhez képest az élet üzletágban jelentõsebben, míg a nem élet üzletágban kisebb mértékben javult, ugyanakkor 2013. elõzõ negyedévéhez viszonyítva a tõke ellátottság szintje mindkét ágban kismértékben csökkent.

A biztosítók 2013. IV. negyedévben összesen 3,6 milliárd forint adózott eredményt értek el, ennek következtében 2013. I-IV. negyedévben elért adózott eredményük 26,6 milliárd forintot tett ki, amely kétszerese az elõzõ év azonos idõszakában elértnek.

2013. I-IV. negyedévet a 22 nyereséges biztosító összesen 32,8 milliárd forint nyereséggel, míg a 11 veszteséges biztosító 6,2 milliárd forint veszteséggel zárta. Annak ellenére, hogy a szektor összesített biztosítástechnikai eredménye 2013. IV. negyedévében mintegy 10,3 milliárd forinttal nõtt, a 2013. I-IV. negyedévi összesített biztosítástechnikai eredmény jelentõsen elmaradt az elõzõ év azonos idõszakától a nem élet üzletági egyéb biztosítástechnikai ráfordítások növekedésének következtében, amelynek oka, hogy a biztosítók a 2013-tól bevezetett biztosítási adót döntõen ezen a soron jelenítik meg.

A szektor szintû szokásos vállalkozási eredmény mind az elõzõ negyedévhez, mind pedig az elõzõ év azonos idõszakához képest nõtt a nem biztosítástechnikai elszámolások egyéb ráfordítások jelentõs mértékû csökkenése miatt, mivel a 2012-ig a biztosítók a pénzügyi különadót többnyire itt számolták el. Ez a csökkenés nagyobb mértékû volt az egyéb biztosítástechnikai ráfordítások növekedésénél.