Kelendõ a nyugdíjbiztosítás: fõleg a 40 feletti budapestiek körében!
2014.02.25
Több mint ezren választották január közepe óta az ING Biztosító új nyugdíjbiztosítási termékét, a Motivát. A szerzõdõk között magas a 40 év felettiek és a budapesti, illetve a Pest megyei lakosok száma. A biztosító szakemberei szerint az, hogy a bevezetéstõl számított igen rövid idõ alatt ennyire felpörgött a szerzõdéskötések száma, részben a gazdasági válság hatásainak, részben a januárban bevezetett adójóváírásnak köszönhetõ.

Másfél hónap alatt több mint ezer ember kötött Motiva Nyugdíjbiztosítást. Az ING Biztosító új termékét választók 62%-a 40 és 54 év közötti volt, a lakosságszámhoz viszonyítva magas a budapestiek és Pest megyeiek száma (az összes eddigi szerzõdõ 43%-a). A férfiak és nõk aránya azonos (50-50%). A szerzõdõk több mint 10%-a 55 éves: õk nyugdíjba vonulásuk elõtt már csak idén indíthatnak 10 éves lejárati idejû szerzõdést.

A biztosító szakemberei szerint az, hogy a bevezetéstõl számított igen rövid idõ alatt ennyire felpörgött a szerzõdéskötések száma, arról árulkodik, hogy Magyarországon is egyre többen gondolnak az öngondoskodásra. – Ez részben a gazdasági válság hatásainak, részben a januárban bevezetett adójóváírás ösztönzõ erejének köszönhetõ. Ügyfeleink visszajelzései alapján fontos tényezõ volt az is, hogy az ING Motiva szerzõdésben garantált összeget biztosít kifizetéskor, és a biztosítási összeget fizetõ személye eltérhet a biztosítottétól. Ez azt jelenti, hogy az ember gyerekeirõl, idõsebb hozzátartozóiról is minden adminisztrációs nehézség nélkül gondoskodhat – mondta Szabó Anikó, az ING Biztosító marketing igazgatója.

Hozzátette: az adatok azt mutatják, hogy továbbra is elsõsorban a nyugdíjas éveikhez közelítõ generációk érdeklõdnek a nyugdíjcélú megtakarítások iránt, a fiatalok látókörén jellemzõen kívül esik ez a feladat. – Pedig az Európai Unió becslései szerint Magyarországon 2050-ben az emberek havi bevételük több mint 34 százalékát el fogják veszíteni nyugdíjba vonuláskor. Fontos lenne, hogy a fiatalok is idõben elkezdjenek felkészülni nyugdíjas éveikre, hiszen most még lényegesen kevesebb pénz megtakarításával biztosíthatnak maguknak megfelelõ életszínvonalat öregkorukra. Minél késõbb kezd valaki gyûjteni, annál nagyobb összegeket kell havonta félretennie – hívta fel a figyelmet Szabó Anikó.

Idén január 1-tõl a nyugdíjbiztosítási termékek után adójóváírás vehetõ igénybe. Ennek összege egy évben a biztosítási díj 20%-a, de legfeljebb 130 000 forint lehet. Az állami támogatás akár a nyugdíjpénztári és a NYESZ adókedvezmény mellett is jár, így akinek többféle nyugdíjcélú megtakarítása is van, évente akár 280 000 forintos adójóváírást is elérhet.