Csökkent a holland óriás profitja
2011.08.12
Az Aegon holland biztosítótársaság második negyedéves adózás elõtti erdménye 17%-kal 401 millió euróra esett vissza, míg a teljes árbevétel 12%-kal 7,03 milliárd euróra csökkent. A vállalat nyilatkozata szerint a jelenlegi gazdasági helyzet, a gyenge dollár, és az egyszeri költségek okolhatók a gyenge eredményért, de szerencsére nagyon kicsi a kitettségük az európai perifériás országok felé.

A gazdasági környezet komoly kihívások elé állította a társaságot, amely a 2015-ig vonatkozó hosszú távú növekedési célok év eleji felvázolásakor még egészen más feltételezésekkel élt az amerikai dollárt, valamint a részvényeket és kötvényeket illetõen – közölte Alex Wynaendts.

A vezérigazgató újságíróknak tett nyilatkozatában elmondta: „Jelenleg 2011-et írunk, ezeket a célokat pedig 2015-re tûztük ki. Éppen ezért nem kell figyelembe vennünk a rövid távú volatilitást, bár nyilvánvalóan jelentõs hatással van a piacra”.

Az Aegon, számos egyéb holland pénzintézethez hasonlóan, 3 milliárd eurós állami támogatásban részesült a 2008-as válságot követõen. Ezt júniusban teljes egészében visszafizette a biztosító, megnyitva az utat ismét az osztalékfizetés és a felvásárlások lehetõsége elõtt.

A csütörtökön közzétett gyorsjelentésben szereplõ eredményekhez képest a Reuters poll 417 millió eurós negyedéves adózás elõtti eredményt jósolt.
„Az elsõ negyedév igen gyenge eredménye után a piac jobb eredményt remélt a második negyedévre” – közölte a Rabo Securities elemzõje.

A 2015-ig szóló stratégiában olyan célokat tûzött ki maga elé a holland biztosító, mint az adózás elõtti eredmény évi 7-10 százalékos növelése, a saját tõke-arányos nyereség 10-12 százalékosra növelése, vagy a mûködési cash flow 30 százalékkal történõ megnövelése.

Csütörtökön az Aegon azt is elmondta, megállapodtak abban, hogy kiterjesszék az élet-, az egészség-és nyugdíjbiztosítási partnerséget a spanyol takarékpénztárral, az Unnim-mal, melynek keretében az Aegon 50 százalékos részesedést vásárol annak életbiztosítási üzletágában, a Caixa Sabadell-ben.