Tovább növelte profitját a Generali
2014.03.13
A nem-életbiztosítási díjbevételek csökkenése ellenére tavaly 5,3 százalékkal, 4,2 milliárd euróra nõtt a Generali mûködési eredménye – közölte csütörtökön a társaság.

A díjbevételek stabilan 66 milliárd eurót tettek ki 2013-ban, annak ellenére, hogy a vagyon- és balesetbiztosítási üzletágakban csökkentek a bevételek. Az elemzõket is meglepte a Generali azon bejelentése, hogy 0,45 euró osztalékot kíván fizetni részvényei után, amely több mint kétszerese a 2012-es osztalék mértékének.

A Generali vagyon- és balesetbiztosítási üzletágának üzemi eredménye 3,5 százalékkal, 1,65 milliárd euróra javult, annak ellenére, hogy a természeti katasztrófák mintegy 460 millió euro veszteséget okoztak a társaságnak, különösen a francia, német és kelet-európai árvizeket követõen.

A társaság díjbevétele 20,94 milliárd euro volt, amely 0,6%-os csökkenést jelent az elõzõ évihez képest. Ez elsõsorban a vállalati, a baleset- és egészségbiztosítási üzletágak csökkenõ díjbevételeivel magyarázható. A fokozott verseny, valamint az elhúzódó kedvezõtlen gazdasági környezet nyomán Olaszországban (-7,6%), Franciaországban (-4,9%) és Spanyolországban (-6,7%) is csökkent a Generali piaca.

A csoport összesített kárhányada a természeti katasztrófák kedvezõtlen hatásai ellenére tovább javult: év végén 95,6% volt.
2013 fontos év volt a Generali számára – mondta a társaság vezérigazgatója. “Az eredmények azt igazolják, hogy jó úton haladunk stratégiai céljaink elérése felé. Hosszú évek óta elõször fordult elõ, hogy a nettó eredmények teljes egészében az üzleti tevékenységbõl származnak, nem pedig egyszeri tételek hatásaiból” – mondta Mario Greco. Hozzátette azt is, hogy a célok eléréséhez még sok mindent meg kell tenni: 2014-ben a Generali tovább csökkenti adósságait és jelentõs költségcsökkentést is végre fog hajtani.