Megérte maradni a magánnyugdíjpénztárakban
2014.03.17
Tavaly több magánnyugdíjpénztár (mnyp) is kétszámjegyû nettó hozamrátát produkált: a Budapest Országos Kötelezõ Mnyp. növekedési portfóliója ugyanis 10,98 százalékot produkált, míg a második legjobb teljesítményt a Szövetség Mnyp. növekedési portfóliója mutatta fel 9,02 százalékkal, a harmadik legjobb pedig a Szövetség (korábban Allianz) kiegyensúlyozott portfóliója lett a maga 8,81 százalékos produkciójával – írja az MNB adatai alapján a Napi.hu.

A jelenleg mûködõ öt pénztárnál minden egyes portfólió teljesítménye legalább 4,76 százalék volt - az utóbbit a Budapest Országos Kötelezõ Mnyp. klasszikus portfóliója hozta össze.

A tavalyi jó eredmény mellett az utóbbi egy évtized teljesítménye alapján egyértelmûen megérte maradni a magánnyugdíjpénztárakban. Összességében a többség 7-8 százalékos átlaghozamot produkált.

Az öt még mûködõ pénztár összesen 15 portfóliója közül a legjobb teljesítményt az AXA Mnyp. kiegyensúlyozott és klasszikus szegmense mutatta fel: az elõbbi 8,52, az utóbbi pedig 8,45 százalékot ért el, míg a harmadik helyen az ING kiegyensúlyozott portfóliója áll 8,28 százalékkal. A lista végére érdekes módon szintén az AXA került, ahol a növekedési portfólió csupán 4,48 százalékot tudott felmutatni.

Az MNB korábbi közlése szerint a megmaradt magánnyugdíjpénztáraknak 2013 végén 62,4 ezer tagjuk volt, szemben az egy évvel korábbi 69,1 ezres létszámmal. A tagoknak összesen 193 milliárd forintot tett ki a vagyonuk, eszerint átlagosan 3,1 millió forint volt az egyéni számlákon. A friss adatok alapján viszont az öt mûködõ pénztárnál az összvagyon 2013. december 31-én csupán 164,4 milliárd forintra rúgott.