Mára is figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat
2014.03.19
Tizenöt megyére és a fõvárosra a viharos szél, Szabolcs-Szatmár-Beregre heves zivatar miatt adott ki elsõfokú figyelmeztetést szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezeken a területeken a legerõsebb széllökések a 70 kilométer/órát is elérhetik.

Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Gyõr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Pest megyére, valamint Budapestre a várható viharos szél miatt adtak ki elsõfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken a legerõsebb széllökések a 70 kilométer/órát is meghaladhatják.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére várható heves zivatar miatt adtak ki ugyancsak elsõfokú figyelmeztetést.

Szerdán viharos északnyugati széllel hidegfront érkezik. A front hajnalban eléri a Kisalföldet, majd reggel, délelõtt már az ország nagy részén erõs, idõnként viharos lesz a szél. Fõként a magasabban fekvõ területeken (Dunántúli-középhegység térségében) 85 kilométer/órát meghaladó szél is elõfordulhat.

Az északkeleti határ közelében a záporok mellett napközben kis valószínûséggel zivatar is kialakulhat. Szerda este a legtöbb helyen fokozatosan mérséklõdik majd a szél. A legalacsonyabb éjszakai hõmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali hõmérséklet 14 és 19 Celsius-fok között valószínû.

Közben a hétvégi szélvihar miatt már több mint 400 millió forint értékben jelentettek be károkat a biztosítókhoz. A helyenként 120 kilométer per órás szél tetõket rongált meg és épületek falait döntötte le.

A biztosítók szerint a következõ egy-két hétben akár meg is duplázódhat a kárbejelentések száma, ezért több biztosító is hosszabbított nyitva tartással várja a károsultakat.