Egyre több a gyújtogatás - errõl is a válság tehet?
2011.08.15
Egyre több a szándékolt tûzesetek száma a Cseh Köztársaságban, melyet sok esetben ingatlanfejlesztõk okoznak, hogy a mûemlékvédelem alatt álló házak felújításával járó kötöttségek alól kibújjanak. Éppen ezért a biztosítók nagy része alaposabb vizsgálatnak veti alá a tûzesettel kapcsolatos kárigényeket – közölte a Lidové noviny (LN) konzervatív cseh napilap.

Legutóbb Csehország legmagasabb hegységében, a Krkono¹e Óriáshegységben található 200 éves Petrova bouda fa menedékháza égett le augusztus 1-jén, mellyel kapcsolatban a vizsgálat megállapította, hogy szándékos gyújtogatás okozta a tüzet. A leégett épület védett örökségi minõsítéssel rendelkezett – emlékeztetett az LN.

Az üggyel kapcsolatos találgatások szerint az épület tulajdonosa, a Snowy Chalet állhat az tûzeset mögött, hiszen a tûzkár eredményeként szabad kezet kapott a társaság a létesítmény kereskedelmi célú hasznosítására.

A legelhíresültebb eset a Prága környéki sörgyár leégése volt, amely szintén örökségvédelem alatt állt. A ’90-es évek végén ingatlanfejlesztõk benyújtottak egy újjáépítési tervet, melynek keretében lakóépületté alakították volna át a régi gyárat. A hosszú évekig tartó vitának a 2000. augusztus 28-i tûzeset vetett véget, amikor az épület majdnem teljesen leégett, de a szándékos gyújtogatás gyanúját soha nem sikerült bizonyítani. Az örökségvédelmi hivatal ezek után beleegyezett, hogy a befektetõk a sörgyár homlokzatát megtartva építsék újjá az ingatlant.

2009. elsõ negyedévében a tûzoltók összesen 326 esetben regisztráltak szándékos gyújtogatást Csehországban, amely 2010-ben 352-re nõtt, idén pedig már elérte a 469-et. A gyújtogatások tavaly 325 millió korona kárt okoztak, 2009-ben 397 milliót, míg 2008-ban 383 millió koronát.

A rendõrség a vizsgált tûzesetek számának aggasztó növekedésére több okot is megnevezett: a társadalom általános helyzetétõl, a munkanélküliségen, hanyagságon, az egyéb bûncselekmények felderítésére vonatkozó szándékon át, egészen a válások során elkövetett gyújtogatásokig.

A rendõrség szóvivõje szerint növelni kell a tûzoltók részérõl a megelõzõ ellenõrzések számát, a tûzoltók szerint azonban ez nem segít a helyzeten.

A biztosítók közül is többen megszólaltak a napilapnak, akik szerint a gyanús tûzesetek mögött legtöbbször olyan üzletemberek állnak, akik gyengülõ vállalkozási eredménnyel néznek szembe. Szerintük tehát a gazdasági recesszió is felelõssé tehetõ a növekvõ számú tûzesetek kapcsán. A társaságok ennek megfelelõen alaposabb vizsgálatnak vetik alá a tûzesettel kapcsolatos kárigényeket. A Kooperativa biztosító társaságnál például minden 100 ezer koronát meghaladó kárigény esetében saját nyomozócsapat foglalkozik az üggyel.