Tavaly 45 milliárd dollárnyi kárt okoztak a katasztrófák
2014.03.27
A természeti és ember okozta katasztrófák globális biztosítói vesztesége tavaly összesen 45 milliárd dollár volt, amely jelentõs csökkenést mutat a megelõzõ év 81 milliárd dolláros veszteségéhez képest – derül ki a Swiss Re legfrissebb jelentésébõl.

2013-ban a természeti és embert okozta katasztrófákból származó gazdasági károk megközelítették a 140 milliárd dollárt, szemben a 2012-es 196 milliárd dollárral – olvasható a legújabb Sigma jelentésben.

A legköltségesebb eseménynek biztosítói szempontból 2013-ban a májusi közép-kelet-európai árvizek számítottak, melyek együttesen 4,1 milliárd dollárba kerültek.

Júliusban a franciaországi és németországi jégverések mintegy 3,8 milliárd dollár biztosított veszteséggel jártak, míg a júniusi kanadai árvizek által okozott biztosítói károk nagysága 1,9 milliárd dollár volt.

Az Egyesült Államokban a májusi viharok és tornádók által okozott biztosítói károk nagysága 1,8 milliárd dollár volt, a következõ hónapba a súlyos zivatarok, tornádók és jégesõk további 1,4 milliárd dollár kárt eredményeztek. A téli viharok, tornádók, heves esõzések áprilisban újabb 1,2 milliárd dollárnyi biztosított kárt eredményeztek.

A Fülöp-szigetekre tavaly novemberben lecsapó Haiyan-tájfun következtében mintegy 7500-an meghaltak, vagy eltûntek, továbbá 1,5 milliárd veszteséget okoztak a biztosítók számára. Az Európa északi és középsõ részére lecsapó Christian szélvihar mintegy 1,5 milliárd dollárnyi kárt okozott a biztosítók számára.

A csökkenõ biztosítói károk mögött az elmúlt évek növekvõ kockázat-megelõzési és csökkentési intézkedései állnak – állítja a Swiss Re. Például a közép-kelet-európai árvizek hatása sokkal súlyosabb lett volna, ha a 2002-es árvíz után nem erõsödtek volna fel az árvízvédelmi intézkedések – olvasható a jelentésben.