Emelkedõ kgfb átlagdíjak
2014.04.01
A biztosítók tavaly év eleje óta bármikor hirdethetnek új tarifákat év közben is, ezzel a lehetõséggel pedig több társaság élt is azóta – írja a vg.hu. A kampányban még alig 12 ezer forint volt a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítások (kgfb) átlagdíja, azóta viszont ismét 20 ezer forint körüli átlagos tarifával kötnek szerzõdést az ügyfelek – derül ki a Netrisk kgfb-indexébõl.

A PBA Praeventio összesítése szerint jó néhány biztosító volt, amelyik fél tucatnál is több alkalommal módosította már 2013 eleje óta év közben a tarifáit, és az idén is módosított már két cég kivételével mindenki. Ez a két társaság a CIG Pannónia EMABIT és az Uniqa voltak.

Több biztosító is növelte a díjat a nagyobb tehergépjármûvek, vontatók, pótkocsik, illetve a fuvarozó cégekhez tartozó flották esetében. A trendbõl a KÖBE lóg ki, a biztosító egyesület februárban éppen csökkentette a pótkocsik és félpótkocsik alapdíját.

A személygépkocsiknál is vannak díjnövekedések. Jellemzõ a cégek egy részére, hogy a korábbi kedvezményeket csökkentik, ami szintén drágulást eredményezhet. Az MKB még január közepén törölte tarifáiból a kampánykedvezményt. Az Aegonnál áprilisban csökken majd az úgynevezett partnerkedvezmény, a Signal biztosítónál májustól az elektronikus kommunikációért járó kedvezmény mértéke fog csökkenni.

Direktebb formában is emeli több cég a díjait: a Groupama például márciusban megemelte a több jármûre szerzõdõ ügyfeleknél a pótdíjat. Az üzemeltetés jellege alapján a KÖBÉ-nél is emelkedtek a szorzók két kategóriában is még februárban. Az Aegon, a nem saját vagy normál használatra tartott autóknál három hét múlva emeli a pótdíjat. Az Allianznál a segédmotorok és egyéb gépjármûvek alapdíja emelkedik majd májustól. Az Astra a tehergépkocsik mellett a személyautók esetében is emeli bizonyos esetekben az alapdíjat.

Díjcsökkenések is vannak: a Groupama Garancia márciusban növelte gyerekekre adható kedvezmény mértékét bizonyos esetekben; a Generalinál az új belépõk pótdíja csökkent; a Genertelnél eközben kikerült a tarifatáblázatból a három éven belül váltók pótdíja, sõt a Genertelnél a welcome kedvezmény szorzója is nõ majd április 20-tól.