Így alakíthatják át a nyugdíjakat
2014.04.08
A magyar nyugdíjrendszer látszólag rendben van, az elmúlt években a nyugdíjak vásárlóértéke emelkedett, a kötelezõ magánpénztári rendszer majdnem teljes felszámolásával a nyugdíjrendszer pillanatnyi kiadásai is csökkentek, de a nyugdíjrendszer átalakításokra szorul – írja a Napi.hu.

A kötelezõ magánpénztári rendszer felszámolásával a jövõbeni nyugdíjakat kizárólag az állami felosztó-kirovó rendszerû társadalombiztosítási, valamint az önkéntes megtakarításokból lehet fedezni.

A rendszer rövid távon fenntartható, komoly változásokra a kormánypártok sem készülnek rövidtávon, a Napi.hu ugyanakkor úgy tudja, hogy a nõk 40 éves szolgálati jogviszonnyal való - korhatár elõtti - nyugdíjazásában változások várhatóak.

A program indulása óta, vagyis az elmúlt két évben mintegy 100 ezer olyan nõ szerzett teljes jogú nyugdíjat, akik nem érték el a rájuk irányadó korhatárt, ám 40 szolgálati évet fel tudtak mutatni. A lap információi szerint a nõi 40 év programot a Fidesz a jelenlegi formában tartaná fenn, vagyis nem tervezik a programot a férfiakra is kiterjeszteni.

A nyugdíjkorhatár emelése az idén megkezdõdött: jelenleg már nem 62, hanem 62,5 év a korhatár, ami az évtized végére fokozatosan 65 évre emelkedik.

A szakértõi várakozások szerint a következõ négy évben újra elõkerül az egyéni számlák kérdése. A magyar nyugdíjrendszer ugyanis nem egyéni számlás elven mûködik, hanem azt figyeli, hogy a teljes életpálya hosszában - pontosabban 1988 óta - milyen jövedelem után fizettek járulékot és mennyi szolgálati idõvel rendelkezik az adott nyugdíjas. Nem kizárható, hogy a jövõben a nyugdíjrendszert egy ilyen irányba mozdítanák el, a valódi NDC (névleges egyéni számlás nyugdíjrendszer) irányába, ahol a befizetett járulékokat tartanák nyilván, egy elméleti kamattal növelve a virtuális egyéni számlán, amely a nyugdíjazáskor nyugdíjjáradékra váltható lenne.