Több mint 350 ezer balesetet rögzítettek a zöldkártya rendszerben
2014.04.10
A nemzetközi zöldkártya rendszerben több mint 350 ezer balesetet rögzítettek 2012-ben – derül ki a nemzetközi kárrendezésekre szakosodott jogi iroda, az InterEurope adataiból.

Számos tényezõ hozzájárult ahhoz, hogy csökkent a közúti balesetek száma. Egyrészt a pénzügyi válság nyomán csökkent a közúti forgalom, közúti biztonságfejlesztési intézkedésekre is sor került, valamint a jármûvekbe épített technológia is komoly fejlõdésen ment keresztül az elmúlt években.

Az országhatáron kívül történõ balesetek hatékony kezelésére nincs jó szabály, minden a helyi szabályozói környezeten múlik.

Az InterEurope adatai szerint a legtöbb olyan baleset, amely más országban nyilvántartásba vett gépjármûvet érintett, Németországban (54623), Franciaországban (53914), Olaszországban (41188), Ausztriában (29055) és az Egyesült Királyságban (24875) történt.

A nemzetközi zöldkártya rendszerrõl


A zöldkártya egy nemzetközi gépjármû-felelõsségbiztosítási bizonylat, melyet a biztosítók állítanak ki a biztosított számára a külföldön megkívánt kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási fedezet meglétének igazolására. A zöld kártyát a biztosítók a felelõsségbiztosítási fedezet fennállásának utolsó napjáig (biztosítási díjjal fedezett idõszak vége + 30 nap) állítják ki, legkevesebb 15 napra.

Az érvényes felelõsségbiztosítás igazoló zöld kártyára a rendszámegyezményben részt vevõ országokban nincs szükség. Az egyezményt ratifikáló országok ugyanis a gépjármû telephelye szerinti ország hatósági jelzését (rendszámát), valamint a gépjármûvön külön elhelyezett ország jelzést elfogadják az érvényes felelõsségbiztosítás igazolásául. A magyar rendszám és ország jelzés (H betû) igazolja tehát az érvényes kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítás meglétét.