Tovább növekszik a biztosítók IT kiadása
2014.04.15
A biztosítási IT kiadások egész Észak-Amerikában, Európában, Latin-Amerikában, Ázsiában és a csendes-óceáni térségben jelentõsen növekedni fog: idén 162,1 milliárd dollárra, 2016-ra pedig 176,7 milliárdra – derül ki a Celent legfrissebb, globális felmérésébõl.

Az évi 4,4 százalékos növekedési ütem a mérsékelten javuló globális gazdasági teljesítménynek köszönhetõ a tanácsadó cég szerint. Észak-Amerikában az IT-kiadások 2016-ra 72,4 milliárd dollárra növekednek, amely 2014 és 2016 között évi 3,7 százalékos növekedési ütemnek felel meg.

A 2014-es IT-költési trendek a múltbeli tendenciákat követik, ezek közé tartoznak az alapvetõ rendszer-átalakítások, az analitika fejlesztése, valamint a digitalizáció, melyek mindegyike potenciális megkülönböztetõ tényezõnek számít a biztosítási piacon. A változó demográfiájú ügyfélkör, valamint az átláthatóság iránti növekvõ igény miatt ezeknek a technológiai trendek kulcsfontosságú szerep jut az értékesítés növelésében, a költségek kontrollálásában, de még a szabályozói elõírásoknak való megfelelésben is – állítja a Celent.

A jogszabályi elõírásokat és az adatvédelmi szabályokat természetesen az új technológiák meglévõ rendszerekbe történõ integrálásánál is figyelembe kell venni.

A Celent szerint világszerte mindenütt visszatérni látszanak a vállalatok a növekedésbe fektetéshez. A digitális értékesítés és ügyfélszerzés a biztosítók körében különösen forró téma. A jelentés szerint 2014-ben a teljes informatikai beruházások mintegy 44%-a új projektekhez kapcsolódik majd, egyensúlyban a meglévõ technológia és infrastruktúra fejlesztésére költött összegekkel.

A globális biztosítói informatikai beruházások 41 százalékát az észak-amerikai pénzügyi intézmények alkotják, az európaiak 33 százalékát teszik ki, az ázsiai- és csendes-óceáni térség biztosítói 18,3 százalékát adják, a latin-amerikaiak 4,2 százalékát, míg a közel-keleti, afrikai, és a FÁK-országok biztosítói 3 százalékát alkotják.

Latin-Amerikai számít a leggyorsabban növekvõ régiónak, ahol az IT-költések várhatóan több mint 50 százalékkal fognak növekedni 2014-ben, 2016-ig pedig 18,5 százalékos éves összetett növekedési ütemmel számol a Celent, ami az idõszak végén 9,6 milliárd eurós informatikai költést jelent.

Bár az IT-befektetések megtérülése továbbra is alacsony a Celent szerint, a biztosítók számára mégis megkerülhetetlen ahhoz, hogy képesek legyenek új ügyfeleket bevonzani, a meglévõeket megtartani, üzleti eredményeiket pedig maximalizálni.

Észak-Amerikában az informatikai alkalmazottakra összesen 31,6 milliárdot költöttek a biztosítók, amely valamivel kevesebb, mint a teljes IT-büdzséjük fele. A díjbevételek százalékában kifejezve a belsõ IT-személyzetre és hardverekre fordított kiadásokban nem számít változásra a Celent, miután szolgáltatásként nyújtott alkalmazások (software as a service, SaaS), valamint a külsõ szoftverek használata továbbra is növekszik.

A meglévõ rendszerek karbantartása az informatikai költségvetések 56 százalékát teszik ki az észak-amerikai biztosítók körében, amely csökkenõ tendenciát mutat, köszönhetõen az elavult rendszerek lecserélésének. A Celent várakozásai szerint a karbantartási költségek 2014-2016 folyamán is 55 százalék körüli szinten alakulnak majd.