7,5-szeresére növelte profitját Románia vezetõ biztosítója
2011.08.16
A romániai biztosító társaságok piacvezetõje, az ASTRA Asigurãri az elsõ hat hónapban 7,5 szeresére, 82 millió lejre növelte bruttó profitját az elõzõ év hasonló idõszakában elért 11 millió lejhez képest. A vállalat 57 százalékos bruttó díjbevétel növekedésrõl számolt be az ingatlan szegmensben ez idõ alatt.

A társaság összes bruttó díjbevétele (élet- és nem-életbiztosítási ágban) az elsõ félévben 559 millió lej volt, amelybõl 551 millió az általános biztosításokhoz kapcsolódott, 4 százalékos csökkenést mutatva 2010 elsõ félévéhez képest.

Üzletágak szerinti bontásban az ASTRA Asigurãri 2011 elsõ félévében a KGFB terén bruttó 278 millió lejes kötésállományt ért el, amely 14 százalékos csökkenést jelent a 2010-es elsõ félévi eredményekhez viszonyítva, amikor az ágazat kiemelkedõ eredményt – 223 százalékos növekedést – ért el.

CASCO biztosítások területén, a társaság 28%-os csökkenést produkált, a díjbevétel 84 millió lejre csökkent az elõzõ év hasonló idõszakában mért 117 millióhoz képest.

A legnagyobb növekedést az az épület- és vagyonbiztosítás területén érte el a társaság: az elsõ félévben 147 millió lej értékû kötésállományt valósított meg, szemben a tavalyi 94 millióval.

A gépjármû szegmensben tapasztalt bruttó díjbevétel csökkenés több okra vezethetõ vissza. Egyrészt a gazdasági helyzetre, másrészt a szegmenst jellemzõ rendkívül alacsony biztosítási díjakra, amely díjcsökkenés már a teljes általános biztosítási piacra is átterjedt – nyilatkozta Radu Mustãțea az Astra biztosító igazgatója.

Jelentõs növekedést ért el a társaság az életbiztosítások (15%), egészségbiztosítások (26%), utazási biztosítás (74%), a hitel-és garancia biztosítás (118%) és a szakmai felelõsségbiztosítás (19%) terén is.

Az ASTRA Asigurãri közel két évtizede tevékenykedik a romániai biztosítási piacon. A cég 1991-ben vált ki az ADAS állami vállalatból, amely a 90-es években továbbra is állami tulajdonú óriásbiztosító maradt.

2010-re az ASTRA Asigurãri piacvezetõvé nõtte ki magát a romániai biztosító társaságok között a légiközlekedési és vagyonbiztosítások, illetve a gépjármûvek kötelezõ felelõsségbiztosítása terén. A vállalat elsõsorban a lakossági szegmensre összpontosít.