Zsugorodott tavaly Szlovénia biztosítási piaca
2014.04.16
Szlovéniában mintegy 3,7 százalékkal csökkent 2013-ban a biztosítók díjbevétele, elsõsorban az ingatlan-, a gépjármû- és az életbiztosítási vonalak gyenge teljesítménye miatt.

2013 év végén mintegy 1,98 milliárd eurót tett ki a szlovén biztosítók bruttó díjbevétele, amely 3,73%-kal alacsonyabb, mint egy évvel korábban – derül ki a Szlovén Biztosítók Szövetsége (SZZ) legfrissebb adatközlésébõl.

Forrás: Slovensko Zavarovalno Zdruzenje

A negatív tendencia a gépjármû-, az ingatlan- és az életbiztosítási szegmensben volt megfigyelhetõ. A vagyonbiztosítási díjbevételek – amely a teljes biztosítási piac mintegy 12 százalékát alkotják – 2,9 százalékkal, 230 millió euróra csökkentek.

A gépjármû-biztosításokon belül a kgfb-üzletág 8,3 százalékos csökkenést szenvedett el tavaly, ahol a díjbevételek 242 millió eurót tettek ki, a cascó üzletág 5,4 százalékkal, 226 millió euróra zsugorodott.

Az életbiztosítási szegmens visszaeséséért elsõsorban a unit-linked termékosztályok 14 százalékos díjbevétel csökkenése volt felelõs.

Forrás: Slovensko Zavarovalno Zdruzenje

A piacvezetõ társaság, 30,5 részesedéssel, a Triglav Biztosító egyike az adriai térség legnagyobb biztosítási csoportjának, a Triglav Groupnak. Második helyen a Vzajemna biztosító végzett (15,5%), amely az elsõ és egyben legnagyobb önkéntes egészségbiztosító Szlovéniában. Harmadik legnagyobb biztosítónak pedig az Adriatic Slovenica társaság számít, 13,5 százalékos piaci részesedéssel. Utóbbi társaság díjbevételében a KD Life biztosító számai is szerepelnek, miután a két társaság egyesülése 2013 októberére lezajlott.