Csökkenõ nyugdíjpénztári díjak Kelet-Európában
2014.04.16
A Nyugdíj Felügyeletek Nemzetközi Szervezete (IOPS) nemrégiben frissítette felmérését a befizetéssel meghatározott (defined contribution, DC) nyugdíjalapok díjait illetõen, amelybõl kiderül, hogy a közép-európai országokban, köztük hazánkban is, a 2008-as elsõ felmérés óta meredeken csökkentek.

A 2008-ban készített úttörõ felmérés óta eltelt idõben Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Macedóniában és Magyarországon is csökkentek az egyéni nyugdíjszámlák díjai. Az IOPS negyven éves idõszakra végzett becsléseket a díjakat illetõen, amibõl kiderült, hogy a horvát és a macedón nyugdíjpénztárak esetében közel felére csökkentek a díjak az elmúlt 6 évben, köszönhetõen a jogszabályi változásoknak és a piac fejlõdésének.

Még drámaibb volt a csökkenés Lengyelországban – igaz, itt a rendszer komoly átalakuláson megy keresztül, miután az állam a magán-nyugdíjpénztári vagyon több mint felét az állami pillérbe terelte az év elején. A hazánkban végbement hasonló reformok nyomán szintén csökkentek a vagyonkezelési díjak: 0,8%-ról, 2011-re 0,2%-ra.

Mindkét eset kapcsán arra figyelmeztet az IOPS, hogy a DC-rendszerek globális tanulmányozása nem alkalmas az egy országok közötti összehasonlításra.

Az új jelentésében a szerzõk azt állítják, hogy a közép- és kelet-európai országok esetében meglehetõsen összetett díjszabás a jellemzõ, ami igen nehézkessé teszi az ügyfelek számára az egyes nyugdíjalapok költségeinek teljes körû összehasonlítását.

Ezekben az országokban azon egyedüli elõírás, hogy a nyugdíjalapok tegyék közzé a tagokra kivetett díjaikat, önmagában még nem elegendõ a kitûzött cél eléréséhez – állítja az IOPS. A fogyasztók szempontjából jóval áttekinthetõbb díjszabásra lenne szükség, a díjplafon meghatározása mellett, amely egyébként igen gyakori a kelet-közép-európai országokban.