Hosszú hétvége: 17 százalékkal nõ a betörések száma
2014.04.18
Húsvét, május 1., pünkösd… A közeljövõben több hosszú hétvége is vár ránk, ilyenkor sokan döntenek úgy, hogy kiszakadnak a hétköznapokból, és elutaznak néhány napra. Átlagosan 17 százalékkal megemelkedik a betörések száma ezeken a hétvégéken. Néhány egyszerû lépéssel azonban nagyobb biztonságban tudhatjuk otthonunkat.

Húsvét közeledtével, ismét egy hosszú hétvégének nézünk elébe. Ebbõl az alkalomból a legtöbben útra kelünk, hogy meglátogassuk rokonainkat, ezért ilyenkor az átlagnál több lakás marad üresen, kedvezõ helyzetet teremtve a betörõk számára.

Az Allianz Hungária munkatársai megvizsgálták az elmúlt évek kárstatisztikáit, amibõl egyértelmûen kiderül, hogy a betöréses lopásos esetek száma általában hétvégenként a legalacsonyabb, hiszen a hétvégi napokon nagyobb arányban tartózkodunk otthon, mint munkanapokon. Megfigyelhetõ azonban, hogy a betörõk rögvest kihasználják azokat a lehetõségeket, amikor az emberek hosszú hétvége alkalmából egy-két napra õrizetlenül hagyják otthonaikat. „A statisztikáink szerint ilyenkor áltagban 17 százalékkal több betöréses lopás történik, mint a többi hétvégén, és a betörõk átlagban csaknem 190 ezer forintos kárt okoznak ügyfeleinknek ezeken a napokon” – mondja Horváth Andrea, az Allianz Hungária vezérigazgató-helyettese. Az Allianzhoz érkezett kárbejelentések alapján a húsvéti hétvégén átlagos napi 10 betöréses lopás történik, ami 10 százalékkal magasabb egy a többi hétvége átlagánál.

Éppen ezért ilyenkor különösen fontos, hogy ne feledkezzünk meg néhány olyan apró lépésrõl, amelyek segítségével egy sor kellemetlenség elkerülhetõ. Igaz, hogy nincs olyan módszer, amellyel teljes hatékonysággal meg lehetne elõzni a lopásokat, de sokszor kis lépésekkel nagy problémákat kerülhetünk el. Így például minden esetben szükséges ellenõrizni, hogy a ház ajtaja és ablakai jól be vannak-e zárva, még akkor is, ha csak egy rövid idõre távozunk otthonról. A megfelelõ mechanikai védelem – vagyis jó minõségû biztonsági zárak és nyílászárók – alkalmazása mellett olyan idõzített kapcsolókat is beüzemelhetünk, amelyek rendszeres idõközönként felvillannak azt szimulálva, hogy a lakók otthon vannak. Az idõzített kapcsolók rádió- vagy tévékészülékekhez is csatlakoztathatók, így ebbe nem szükséges nagy összegeket befektetnünk. A ház bejáratánál elhelyezett mozgásérzékelõ lámpák szintén hatékony intézkedésnek bizonyulhatnak.

Nem árt, ha a közösségi média oldalakat is kellõ óvatossággal kezeljük e tekintetben. Sokat segíthet a betörõk számára ugyanis, ha ezeken az oldalakon böngészve, megbizonyosodhatnak róla, ki hol tölti a hosszú hétvégét, mely lakások maradnak lakó nélkül. Az otthonunkban készült képek közzétételével szintén vigyázni kell, hiszen ezekbõl a bûnözõk tájékozódhatnak a lakásunkban található értékekrõl. A közösségi portálok nem megfelelõ használatával tehát teljes képet festhetünk a betörõknek arról, hogy mikor és hova érdemes „ellátogatniuk”.

Lényeges az is, hogy megfelelõ és aktuális lakásbiztosítás álljon rendelkezésünkre, hiszen sokszor még a legnagyobb elõvigyázatosság mellett is megtörténhet a baj. Jó ötlet rendszeresen ellenõrizni a biztosítást, és összehasonlítani az abban szereplõ vagyontárgyakat és biztosítási összegeket a meglévõ vagyontárgyakkal, illetve azok értékével. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a biztosítás fedezze otthonunk és berendezési tárgyaink valós értékét.