Románia: kitelepítések a felhõszakadás miatt
2014.05.06
Szokatlanul zord idõjárás sújtja Románia számos részét, ahol a viharos széltõl kísért felhõszakadás nyomán 12 megyében hirdettek másodfokú árvízriadót - írja a Nol.hu.

A megáradt patakok, folyók házakat, hidakat, villanypóznákat sodortak magukkal, ezrek maradtak villanyáram nélkül. A meteorológusok kedd estig újabb nagy mennyiségû csapadékot jeleztek, ezért egyes helyeken elkezdték a lakosok és az állatok kitelepítését a várható ár elõl.

Az ítéletidõ nem kerülte el a fõvárost sem. Vasárnap este Bukarestben bokáig ért az utcákon felgyûlt jég, a csatornázás felmondta a szolgálatot, sok helyütt az autók ablakáig ért a víz. Közben kiderült, hogy a két éve bevezetett kötelezõ lakásbiztosítás rendszere megbukott.

A két héttel korábbi áradások által sújtott vidékeken a beszámolók szerint mindössze a lakosság elenyészõ hányada kötött kötelezõ biztosítást. Így ismét az államnak kell pénzt kiutalni a víz által megrongált vagy tönkretett házak javítására-újjáépítésére, pedig a kötelezõ biztosítás bevezetését annak idején éppen a hasonló, évente ismétlõdõ kiadások elkerülésével indokolták.