Vártnál alacsonyabb profitot ért el az ING
2014.05.07
A holland pénzügyi csoport, az ING az idei elsõ negyedévben a vártnál alacsonyabb, 988 millió euró nyereséget könyvelt el, fõként a továbbra is magas hitelezési veszteségek miatt – írja a Reuters.

A Reuters által megkérdezett 10 elemzõ korábban 1,103 milliárd euró nettó nyereséget prognosztizált a csoport egésze számára, amely az idei évben tervezi eladni biztosítási üzletágát. Szerdán a csoport azt közölte, hogy 850 millió euró tõkeinjekcióra készül a biztosító számára.

Az ING Bank negyedéves, adózás elõtti eredménye 1,176 milliárd euró volt, köszönhetõen az emelkedõ nettó kamatmarzsoknak és a javuló gazdasági feltételek miatti alacsonyabb kockázati költségeknek – nyilatkozta Ralph Hamers vezérigazgató.

A csoport az elmúlt években gyökeres átalakuláson ment át, hogy megfeleljen a 10 milliárd eurós állami támogatás feltételeinek: megvált befektetési banki mûveleteitõl és több ezer munkavállalójától. Az utolsó mérföldkõ ebben az átalakulási folyamatban a biztosítási részleg eladása lesz, amely után az ING tisztán bankként funkcionál majd.

Hamers szerint a biztosítási részleg eladása után az ING fontolóra veszi majd az állami támogatás gyorsított visszafizetését, hogy minél elõbb osztalékfizetésre kerülhessen sor.

Az ING az tervezett IPO elõtt 850 millió eurót kíván még a biztosítási egységbe fektetni. Az IPO-t nem új tõke megszerzésére kívánják használni, mivel múlt hónapban sikerült 1,275 milliárd euró magántõkét bevonzaniuk.