Moody’s: óriási veszteséget okoztak a katasztrófák a biztosítóknak
2011.08.22
A katasztrófák által okozott veszteségek 1,38 milliárd dollárral csökkentették az USA vagyon- és balesetbiztosítóinak nettó jövedelmét az idei második negyedévben – derül ki a Moody’s felmérésébõl.

Ez a 2010 hasonló idõszaki eredményéhez képest 68 százalékos csökkenést jelent – közölte csütörtökön a new yorki székhelyû Moody’s. Az iparág az áprilistól-júniusig tartó idõszakban összesen mintegy 5,5 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el a katasztrófák miatt, amely jelentõsen meghaladja a 2010. második negyedévi 2 milliárd dolláros veszteséget. Egyedül májusban több milliárd dollárnyi veszteséget okoztak az amerikai tornádók.

A jelentés szerint intenzívebbé vált a biztosítótársaságok közötti verseny az új szerzõdésekért, habár a legtöbb vállalat továbbra is magas ügyfélmegõrzési aránnyal dolgozik.

A Moody’s arra számít, hogy az elmúlt idõszak kiemelkedõ katasztrófa veszteségei nyomán nõni fognak a biztosítási díjak az érintett területeken. Ugyanakkor – egy különösen nagy pénzügyi sokk, és/vagy rendkívüli harmadik negyedéves katasztrófa veszteségek hiányában – a biztosítási díjak csak mérsékelt emelkedése várható – közölte a társaság.