Kiberbiztonság: a leginkább támadott országok között vagyunk
2014.05.14
A múlt évben 62 százalékkal emelkedett az adatszivárgások száma 2012-höz képest, több mint 552 millió azonosító került illetéktelen kezekbe – derül ki a Symantec éves internetbiztonsági jelentésébõl. Magyarország a legtöbbet támadott országok közé tartozik – írja a vg.hu.

Míg 2012-ben mindössze egy olyan adatszivárgás volt, amely tízmilliónál több felhasználói adatot érintett, addig tavaly 8 ilyen volt. Jelentõsen nõtt a zsaroló támadások száma is, amelyek során a megfertõzött számítógépek blokkolásával, illetve a megszerzett érzékeny adatokkal kényszerítik bizonyos összeg átadására a felhasználókat. Az ilyen típusú támadásokból a múlt évben 500 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban.

Magyarország évek óta a leginkább fenyegetett országok között van, tavaly a 27 uniós tagállam közül a 7. leginkább támadott volt, míg globálisan a 24. helyen szerepeltünk ebben a mutatóban.

Nagyon fontos lenne az informatikai biztonsági audit a hazai cégek biztonságának növelése érdekében, azonban egyelõre a többség vagy semmilyen megoldást nem használ, vagy ha fel is merül az igény az it-biztonság megteremtésére, akkor sem professzionális szolgáltatóhoz fordulnak – vázolta a helyzetet György László, a Symantec hivatalos hazai képviseletét ellátó MiTech Systems Hungary Kft. ügyvezetõje a vg.hu-nak.

A hazai cégek egyre inkább felismerik a vállalati adatvagyon védelmének fontosságát és folyamatosan nõ az annak védelmét biztosító rendszerek iránti kereslet.