Okoseszközök elterjedtsége az EU-ban: a csehek a legnyitottabbak
2021.03.04

Egyre többen használnak internethez csatlakozó okosórát, fitnesz karkötőt, virtuális asszisztensek válaszolják meg kérdéseinket vagy játsszák le kedvenc zenéinket, intelligens energiamegoldások segítenek a fények és a fűtés testre szabásában, minimalizálva az energiafogyasztást és a költségeket. Az Eurostat összeállításából kiderül, hogy mely országok járnak élen az okoseszközök használatában.

2020-ban az EU-ban a 16–74 évesek csaknem egyötöde (19%) használt okosórát, fitnesz karkötőt, okos szemüveget vagy fejhallgatót, biztonsági nyomkövetőt, internethez kapcsolódó ruhát vagy cipőt és egyéb kiegészítőt. A fiatalabbak (16-24 évesek) nagyobb arányban (28%) használták ezeket az okos hordozható eszközöket, őket követték a 25-54 évesek (23%), az 55-64 évesek (11%), míg a 65-74 éves emberek mindössze 5% -a használt valamilyen okos hordható eszközt.

A virtuális asszisztensek, vagy hangasszisztensek – a Google Assistant-től, Siri-n át a különféle appokig – szintén népszerűek: a 16-74 évesek 11% -a használta őket. Internethez kapcsolt energiagazdálkodási megoldásokat, például csatlakoztatott termosztátokat, közmű mérőket, lámpákat vagy plug-ineket a 16-74 éves emberek 10% -a használt.

A csehek a legnyitottabbak az okoseszközökre

Csehországban (35%), Finnországban (33%) és Észtországban (31%) az emberek körülbelül egyharmada használt okosórát, fitneszkarkötőt vagy más, internethez csatlakoztatott kiegészítőt 2020-ban.

Ezzel szemben Görögországban (7%), Romániában (8%) és Cipruson (9%) az emberek kevesebb mint 10% -a használt ilyen eszközöket. Hazánkban is csak mindössze minden tizedik ember használt hordható okoseszközt tavaly.