Díjbevételi csúcsot döntött tavaly a biztosítási piac
2021.03.04

Új díjbevételi csúcsot ért el a biztosítási szektor a tavalyi évben, 1204 milliárd forinttal. Örvendetes, hogy a szerződésszámok is növekedni tudtak - hangzott el a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) tájékoztatóján. 

Nagy meglepetést nem hozott a biztosítási piacon a tavalyi negyedik negyedév, amelynek eredményeit a mai napon tette közzé az MNB: a díjbevételek nőttek, igaz, szerényebb mértékben, mint a megelőző években – mondta Pandurics Anett MABISZ elnök. A szerződéses állomány is nőtt kis mértékben, ami azt mutatja, hogy mind az ügyfelek, mind a biztosítók megtalálták a megoldást a biztosításkötésekre.

A lakosság tudatosságát mutatja, hogy kitartottak a folyamatos díjas biztosításaik mellett. Az életbiztosítások is nőni tudtak, s kiegyensúlyozottabbá vált az élet és a nem élet ágazat növekedése. Az életbiztosítási piacon belül a nyugdíjbiztosítások megint húzóágazatnak számítottak a 16,8%-os növekedéssel. A csoportos és hitelfedezeti életbiztosítások szintén nagyot nőttek. A válság ráirányította a figyelmet egy kisebb ágazatra, a pénzügyi veszteségek elleni biztosításokra, melyek szintén jelentős mértékben nőttek. A vegyes életbiztosítások – melyek súlya igen nagy a teljes szektoron belül - ezzel szemben jelentősen csökkentek, amit részben az elhúzódó válság, részben az előző év rekord teljesítménye is magyaráz.

A nem-élet piacon ugyanaz a vegyes kép látszik, mint a harmadik negyedévben: az utasbiztosítási szektor összeomlott, itt közel 60%-os zuhanás következett be a díjbevételekben éves alapon. A szerződések száma csak mintegy 17%-kal esett vissza, ami arra utal, hogy utaztak ugyan az ügyfelek, de rövidebb időre és jellemzően belföldre, ahol az átlagdíjak jóval alacsonyabbak.

A kgfb-biztosítások esetében a díjbevételek 7,3%-kal nőttek, a szerződések száma 3,8%-kal nőtt. A kárráfordítás csökkent. A kárgyakoriság csak a második negyedében csökkent, a szigorú kijárási korlátozásoknak köszönhetően, utána azonban gyorsan visszakorrigált. Az átlagkárok viszont feljebb kúsztak, amit a forintárfolyam, a sérelemdíjak radikális emelkedése és a szervízdijak emelkedése is magyaráz.

Mint mindenki, a biztosítók is több forgatókönyvvel készülnek az idei évre, minden attól függ, mikor tér vissza az élet a normális mederbe. Átmeneti fizetési nehézségben lévők kaptak haladékot a biztosítóktól, nagy kérdés, hogy a válság elhúzódása mennyire fogja érinteni az idő előtti törléseket, fejtette ki Pandurics Anett.