MNB: továbbra is stabil a magyar biztosítók tõkehelyzete
2014.05.26
2014. I. negyedévében a biztosító részvénytársaságok és nagyegyesületek szerzõdésállománya az elõzõ év azonos idõszakához képest lényeges változást nem mutat, ugyanakkora negyedéves díjbevétel mintegy 1,6%-kal csökkent 2013. I. negyedévéhez viszonyítva – derül ki a Magyar Nemzeti Bank elügyeleti célú adatszolgáltatásából.

A biztosítói szektor tõkefeltöltöttsége az egy évvel korábbihoz képest a nem-élet ágban csökkenést jelez, de a prudenciális szempontból elvárt szintet továbbra is lényegesen meghaladja.

2014. I. negyedév végén a biztosító részvénytársaságok és nagyegyesületek teljes szerzõdésállománya az elõzõ negyedévhez képest alig változott (0,7%-os növekedés). 2013. I. negyedév végéhez viszonyítva 1%-os növekedés tapasztalható, mely az élet üzletági 2,8%-os csökkenés és a nem élet üzletági 2%-os szerzõdésállomány növekedés következménye.

A díjbevétel az egy évvel ezelõttihez képest nem mutat lényeges változást, szektor szinten 1,6%-os csökkenést jelez, mely az élet ági 6%-ot meghaladó csökkenés és a nem élet ági 3,5%-os mértékû növekedés eredõje. A díjbevétel az elõzõ negyedévihez viszonyítva 24,2%-kal növekedett, melynek hátterében az élet üzletág 9%-os, míg a nem élet ág közel 45%-os növekedése áll. Ez utóbbi kiugró érték oka, hogy egyes nem élet ágazatokat éves gyakoriságú díjfizetés jellemez, vagyis az éves díj egésze az I. negyedévben befizetésre kerül. Ez a jelenség minden év I. negyedévében megtapasztalható.

A biztosítói szektor szavatolótõke ellátottsága továbbra is stabil. 2013. I. negyedév végéhez képest a nem élet üzletágban csökkent, ugyanakkor 2013. IV. negyedév végéhez viszonyítva több mint 8%-kal nõtt a tõkefeltöltöttség. Élet ágban ezzel párhuzamosan kismértékû csökkenés tapasztalható a 2013. IV. negyedév végi szinthez képest.