Nyilatkozatot írtak alá a világ legnagyobb biztosítói
2014.05.26
66 biztosítási és viszontbiztosítási vezérigazgató erõsítette meg elkötelezettségét a Geneva Associaton által kiadott klíma-kockázati nyilatkozata iránt.

A világ biztosítóinak egyik szakmai szervezete, a Geneva Association frissítette irányadó elveit, amely a körülírja, hogy milyen szerepet játszhat a biztosítás az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok kezelésére irányuló globális erõfeszítésekben.

A megállapodást eredetileg 2009-ben írták alá, a mostani verzióban azonban már a legújabb tudományos eredmények is helyet kaptak, és 12 új biztosítótársaság is csatlakozott, mint aláíró.

A nyilatkozat biztosítja tulajdonképpen az alapot a Geneva Association éghajlattal kapcsolatos jövõbeli kezdeményezéseihez. Ezek közé tartoznak a kutatások, a klímaváltozás hatásának csökkentését célzó erõfeszítések támogatása és az ezekhez szükséges termékek tervezése.

A nyilatkozatot a világ legnagyobb biztosítóinak vezetõi véglegesítették múlt héten a Geneva Association éves közgyûlésén, Torontóban.

A nyilatkozat egyfajta hivatkozási pontot jelent a politikai döntéshozóknak, az NGO-knak, az ügyfeleknek,valamint magának a biztosítási ágazatnak azzal kapcsolatosan, hogy miként egészítheti ki a biztosítás az éghajlatváltozáshoz történõ alkalmazkodás iránti globális erõfeszítéseket. Ehhez természetesen nagyobb együttmûködésre van szükség a kormányokkal és az olyan, nemzetek feletti szervezetekkel, mint az ENSZ – állítja a Geneva Association.