Önmûködõ autók: ajtót nyithatnak az új európai szabályok
2014.05.26
Az autonóm, önmûködõ autókhoz szükséges technológia ma már létezik, azonban használatuk bevezetésének valós életre gyakorolt hatásai kevésbé ismertek. A legtöbb országban az sem egyértelmû, hogy egy jármû irányításának gépre bízása egyáltalán legális-e.

A helyzetet várhatóan tisztázhatja az ENSZ Közúti Közlekedési Egyezményének múlt hónapban javasolt módosítása, amely engedélyezné a jármûvezetõknek, hogy levegyék a kezüket a kormányról egy önmûködõ autóban.

A franciák, németek és olaszok által kezdeményezett szabálymódosítás lehetõvé tenné az autók számára, hogy közutakon önmagukat vezessék mindaddig, amíg egy emberi vezetõ is a kormány mögött ül és lehetõsége van átváltani kézi vezérlésre. Ez az 1968-as Közúti Közlekedési Egyezmény 8. cikkét változtatná meg, amely szerint „minden vezetõnek mindenkor képesnek kell lennie jármûve kontrollálására”.

A módosításra azért is szükség lenne, mert számos európai autógyártó végez nagyszabású kutatásokat az autonóm autókkal kapcsolatban. A Mercedes-Benz tavaly õsszel mutatta be teljesen önmûködõ S-osztályát, míg a Volkswagen és egyéb autógyártók a VW szülõvárosában, Wolfsburgban folytatnak együttmûködéseket a technológiával kapcsolatban, AdaptIVe (Automated Driving Applications & Technologies for Intelligent Vehicles) néven. A Volvo Svédország közútjain teszteli már önállóan mûködõ jármûvét, a Nissan pedig azt ígérte, 2020-ig piacra dobja saját, autonóm jármûvét.

Amennyiben a javasolt szabálymódosításokat elfogadják, úgy mind a 72 országnak, amely részese az Egyezménynek, új szabályokat kellene kidolgoznia saját nemzeti jogrendszerébe. Ezen országok közé tartoznak az európai országok, Mexikó, Chile, Brazília és Oroszország, azonban az Egyesült Államok, Kína és Japán nem része az Egyezménynek.

Eddig egyedül az Egyesült Államokban volt egyértelmû az autonóm jármûvek jogállása. Nevada egy olyan törvényt fogadott el 2011-ben, amely legalizálja ezen jármûvek tesztelését, amelyet Kalifornai, Florida és Michigan államok követtek. A Google azonban már az elõtt tesztelte önmûködõ jármûvét Kalifornia útjain, hogy ezek a törvények megszülettek volna.