136 milliós károkat okoztak tavaly a balesetek a BKV-nak
2014.05.29
A BKV-jármûvek által elszenvedett vagy általuk okozott balesetekben keletkezett kár 2013-ban mintegy 136 millió forintot tett ki, ennek több mint kétharmadát "idegen" felek okozták - számol be róla csütörtöki cikkében a Népszava.

A vállalat által okozott károkat a felelõsségbiztosítások térítik meg, a BKV tavaly 813 millió forintot fordított biztosítási díjakra. Ha a cég saját vagyonában okoz kárt, a biztosító nem fizet - tudta meg a lap a BKV-tól.

Saját hibás anyagi kár esetén a munkavállalók anyagi kártérítésének mértékét a Munka törvénykönyve és a kollektív szerzõdés szabályozza. A kollektív szerzõdés akár négyhavi bérnek megfelelõ kártérítési kötelezettséget is megállapíthat.

Saját hibás személyi sérüléssel járó eseményeknél a súlyosságot figyelembe véve a munkavégzés alóli felmentés vagy elbocsátás is része a felelõsségre vonásnak. Egyes esetekben ez nem munkáltatói mérlegelés kérdése, hanem hatósági intézkedések következménye, mint például a vezetõi engedély bevonása.

A BKV-nál több lépcsõbõl álló, egymásra épülõ baleset-megelõzési rendszer mûködik. A kritikus pontokra, gyakori baleseti okokra a különbözõ típusú képzéseken hívják fel a munkavállalók figyelmét. A bekövetkezett balesetek egy részét oktatási anyagként feldolgozzák, ezzel is segítve munkavállalóik jövõbeni balesetmentes közlekedését - ismerteti az újság.