Szerbia: újra kell vetni az áradások miatt
2014.06.06
Az áradások okozta, mezõgazdaságot érintõ közvetlen károk nagysága becslések szerint eléri az 500 millió eurót Szerbiában. Szakértõk szerint a lehetõ leghamarabb újra kell vetni az elárasztott területeket, hogy elegendõ mennyiségû takarmány jusson a szarvasmarháknak is.

A Szerb Kereskedelmi Kamara (PKS) mezõgazdasági részlegének vezetõje szerint az áradások a szerb gazdaság legfontosabb ágazatát érintették. A legfontosabb feladat most a területek újravetése, hogy õsszel legyen termés, és elegendõ takarmány – hangzott el egy szerb mezõgazdasági újságíróknak rendezett konferencián.

A szerb mezõgazdasági és környezetvédelmi minisztérium államtitkára, Zeljko Radosevic hozzátette, a károk elõzetes felmérése bíztató képet festett, így mintegy 15-16 ezer hektáron lehetséges az újravetés. Az elsõdleges cél a gazdák magokkal és egyéb szükséges anyagokkal történõ ellátása, hogy határidõre helyre tudják állítani a termelést. Radosevic szerint a meglévõ vetõmagok 11 ezer hektár kukorica és 2270 hektár szójabab termelésére elegendõek.

Az árvíz mintegy 6233 méhcsaládot is elpusztított Szerbiában, melynek teljes gazdasági kára meghaladja a 25 millió eurót.