Tovább nehezedik a hazai életbiztosítók helyzete
2011.08.23
A piacokon megerõsödõ turbulencia tovább nehezítheti a hazai életbiztosítók helyzetét, a svájci frankban eladósodott lakosság ugyanis megtakarításai likvidálása mellett dönthet – írja a Világgazdaság.

Az elsõ fél év díjbevételi adatai alapján a legjobb esetben is legfeljebb stagnálásról lehet beszélni az életbiztosítási ágazatban, és hiába futott fel az új biztosítások kötése, a törlések és a visszavásárlások száma is megnõtt. – mondja Paál Zoltán, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) életbiztosítási tagozatának az elnöke.

A második fél évben nehéz helyzetbe hozhatja a piaci szereplõket, hogy néhány hete felerõsödtek a válság jelei a piacokon. A visszavásárlások száma megugorhat, a svájcifrank-alapú hitellel rendelkezõknek ugyanis szükségük lehet a megtakarításaik mozgósítására, hogy fizetni tudják a megnövekedett részleteket.

A mostanában érkezõ reálhozamból sem számít a szakember komoly növekedésre. Paál Zoltán szerint elképzelhetõ, hogy a magasabb reálhozamot fizetõ pénztárak mögött álló biztosítók számára a jó eredménynek lesz pozitív hozadéka, de ez kétséges, mivel az általános, a médiában uralkodó kommunikáció rendkívül pénztárellenes.

Miközben a díjbevételek nem nõnek, a biztosítási szektorra komoly terhet ró a különadó is, amelynek fontos szerepe volt abban, hogy tavaly az ágazat veszteségessé vált. Tovább nehezítette a nem élet ággal is rendelkezõ piaci szereplõk helyzetét, hogy az extrán kirótt közteher egy olyan évben jött, amikor a természeti katasztrófák miatt magas lett a kárhányad.

A válság mélyülése fokozhatja az árfolyam-ingadozások kivédésére szolgáló megoldások népszerûségét. Az egyik tendencia a garantált konstrukciók terjedése, a másik pedig a hagyományos életbiztosítások újbóli erõsödése a unit-linked biztosításokkal szemben.

A kormányzat állítólag fontolgatja az öngondoskodás támogatását, ennek a biztosítók is örülnének. A gazdaság állapota is megkívánná a megtakarítások erõsítését – állítja Paál Zoltán.