Nevet vált a CIB Befektetési Alapkezelő
2021.04.08

A CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. 24 éves története újabb mérföldkőhöz érkezett: a mai nappal felveszi anyavállalata nevét. A társaság által kibocsátott alapok vezető forgalmazója továbbra is a CIB Bank marad.

Az 1997 áprilisában alapított cég a hazai alapkezelési piac meghatározó szereplője. A befektetési alapokban kezelt vagyon tekintetében az Alapkezelő 2018 nyara óta a negyedik legnagyobb szereplő, 2020. december 31-én több mint 480 milliárd forintnyi vagyont kezelt 42 befektetési alapban és vagyonkezelt ügyfelei portfóliójában. Alapjai közül a CIB Start Tőkevédett Alap a negyedik legnagyobb vagyont kezelő nyilvános hazai befektetési alap volt a BAMOSZ adatai alapján.

Meghatározó esemény volt a cég életében, amikor 2013-ban az Intesa Sanpaolo Csoport – amelynek része a CIB Bank Zrt. is – vagyonkezelésre specializálódott tagja, az Eurizon cégcsoport régióközpontot hozott létre Szlovákiában, és ennek keretében a CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. a VÚB Asset Management, správ. spol., a.s. 100%-os tulajdonába került. Ennek az integrációs folyamatnak fontos állomása az egységes brand kialakítása, melynek keretében a VÚB Asset Management, správ. spol., a.s. neve 2020 márciusában Eurizon Asset Management Slovakia správ. spol., a.s.-re változott, 2021 áprilisában pedig a CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. neve változik Eurizon Asset Management Hungary Zrt.-re.

Az Eurizon az elmúlt 35 évben folyamatos innovációval törekedett a növekedésre, így az európai vagyonkezelési piac egyik globális jelenléttel rendelkező vezetőjévé vált (a Broadridge adatai alapján). 2020 december végén pedig az olasz vagyonkezelési piac kiemelt szereplője lett 349 milliárd eurós kezelt vagyonával. Az Eurizon a világ 8 országában rendelkezik leányvállalattal, és további 16 országban van jelen helyi fiókokon, kereskedelmi irodákon, külső forgalmazói és együttműködési megállapodásokon keresztül. A Csoport számára kiemelten fontos a régiónkban való jelenlét, a horvát és a szlovák leányvállalat a második, a magyar a negyedik legnagyobb helyi piaci szereplő. Az Eurizon erőteljesen jelen van Ázsiában is az Eurizon Capital Asia Limiteden és annak a kínai Penghua Fund Management-ben fennálló 49%-os részesedésén keresztül. Ezeket az eszközöket is beleszámítva a 2020 december végi összes kezelt vagyona 452 milliárd eurót tett ki.

Mindezeken túl az Eurizon elkötelezett a fenntartható és felelős befektetések iránt: elsőként hozott létre etikus befektetési alapot Olaszországban 1996-ban, 2017-ben pedig integrálta az ESG irányelveket a befektetési döntéshozatali folyamataiba. 2021-ben az Eurizon az SFDR-nek (fenntarthatósággal kapcsolatos közzétételekről szóló uniós rendelet) megfelelően meghatározott fenntarthatósági politikát fogadott el, és a befektetési alapjai több mint 41%-át megfeleltette az SFDR 8. és 9. cikkének.

Marco Elio Rottigni, az Intesa Sanpaolo Nemzetközi Leánybankok Divíziójának vezetője elmondta: „Magyarország kiemelkedően fontos az Intesa Sanpaolo Csoport globális stratégiájában a közép- és délkelet-európai összekötő szerepe miatt, ami vonzóvá teszi a külföldi befektetések számára. Ennek bizonyítéka a több mint harminc éves stratégiai elkötelezettségünk az ország iránt, a CIB Bank által ügyfeleinknek nyújtott folyamatos támogatás, mint ahogyan a magyar reálgazdaság fenntartható növekedése is. A CIB Bank korszerű hitelajánlataival és befektetési szolgáltatásaival a magyar bankrendszer egyik motorja. Ezen felül a bankot a magyar piac egyik éllovasaként ismerik el a digitalizáció területén, és a Nemzetközi Leánybanki Divízió digitális innovációs stratégiájában is kiemelkedő szerepet játszik." Marco Elio Rottigni hozzátette: „Meggyőződésem, hogy most az Eurizon Asset Management Hungary-vel való partnerség még jobban felértékelődik, és fókuszba kerül a Csoport szinergiákon alapuló piaci megközelítése, ugyanis a CIB disztribúciós kapacitását és innovatív szolgáltatási modelljét kombinálja a nemzetközileg elismert Eurizon márkával, és mindezt felvértezi az Intesa Sanpaolo erejével és világszínvonalú hírnevével.”

Saverio Perissinotto, az Eurizon vezérigazgatója elmondta: "Nagyon elégedettek vagyunk leányvállalatunkkal, az Eurizon Asset Management Hungary-vel, amely a magyar vagyonkezelési iparág meghatározó szereplője. Ez a márkanévváltás fontos mérföldkő a vállalataink egymáshoz való közelítésének útján." Saverio Perissinotto hozzátette: „Az Eurizon gyorsan növeli nemzetközi jelenlétét Európában és világszerte, és Magyarország fontos része kelet-európai fejlesztési stratégiánknak”.

Az Eurizon know-how-ja és legjobb gyakorlatai az évek során folyamatosan beépültek a mi folyamatainkba is. Büszkék vagyunk arra, amit az elmúlt évtizedek során CIB Alapkezelőként elértünk a hazai piacon, és nagy várakozásokkal és elkötelezettséggel tekintünk előre, hogy az integrációnknak köszönhetően újabb és újabb innovatív eszközöket és erőforrásokat állíthassunk ügyfeleink szolgálatába.” – mondta Komm Tibor, az Eurizon Asset Management Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója. „Az Eurizon többek közt hosszú időre visszanyúló tapasztalattal rendelkezik az ESG befektetések terén, és ezt a komoly tapasztalatot szeretnénk mi is minél jobban kiaknázni termékfejlesztési és vagyonkezelési folyamatainkban.” – tette hozzá Komm Tibor.