A nyaralás tervezők nagy része belföldön marad
2021.04.12

A magyarok 72 százaléka tervez utazást idén, ha a járványhelyzet engedi. 11 százalék külföldre, 40 belföldre, 21 külföldre és belföldre egyaránt elutazna, míg a megkérdezettek 18 százaléka nem szeretne utazni, 10 százalék pedig még nem döntött – írja a hvg.hu a TÁRKI által, a magyarok utazási kedvéről készített kutatás alapján.

Kiderült, hogy a megkérdezettek több, mint harmada a járvány időszakában is szeretett volna utazni, ha erre lett volna lehetősége. A válaszadók 29 százaléka félt volna elindulni, 18 százalék pénzügyi megfontolásból, csaknem 4 százalék pedig időhiány miatt döntött az otthonmaradás mellett.

Belán Miklós, az Everguest ügyvezető igazgatója szerint „A nyitástól számítva a valaha volt legerősebb időszaka jöhet a belföldi turizmusnak, az itthon elköltött pénz pedig a gazdaság újraindításához is nagy segítséget fog nyújtani”.

Sokan szeretnének a Balatonhoz menni, ahol a szakember szerint hasonló telítettségre és még magasabb árakra lehet számítani, mint tavaly ugyanekkor.

A pandémia hatására az elmúlt több mint egy évben padlóra kerültek a fővárosi vendéglátóhelyek, idén azonban pozitív változás következhet be – véli a szakember. „A kutatás rávilágít, hogy a jelenlegi helyzetben majdnem minden 5. magyar utazó szívesen menne Budapestre kikapcsolódás céljából és további majdnem 20 százaléknyi magyart lehetne motiválni ugyanerre, ha megfelelő rendezvények és kulturális programok lennének szervezve. Ez azt jelenti, hogy akár több, mint 1 millió magyar belföldi vendégre is számíthat idén Budapest, ehhez viszont a szakmai és állami szervezetek megfelelő együttműködése szükséges” – mondta Belán Miklós.