Jövedelempótló biztosítások: 8 milliárd forintos piac
2014.06.30
Folyamatosan újítanak a jövedelempótló biztosításokat kínáló cégek, újabban már a folyószámla hitelkeretére is lehet törlesztési biztosítást kötni – írja a Világgazdaság.

A jövedelempótló biztosítások piaca nagyjából egy évtizedes múltra tekint vissza, több biztosító is foglalkozott ezzel, a válság éveiben azonban számos cég kivonult a piacról.

A nagy játékosok között van még a Groupama mellett a Cardif, amely a mintegy 8 milliárd forintos díjbevételûre becsült magyarországi piac csaknem felét birtokolja. Az ügyfelek számát a jövedelempótló biztosítások piacán a Groupama Garancia több tízezerre becsüli, ha ehhez hozzáadjuk a hitelfedezeti biztosítással rendelkezõket is, akkor már több százezres ügyfélkörrõl lehet szó.

Ezeknél a biztosításoknál a kárkifizetések a válság csúcspontján tetõztek, azóta a Cardif tapasztalatai szerint javult a helyzet, csökkent a kárhányad, az elmúlt két évben pedig stabilizálódott a szintje. A Groupama Garanciánál is megérezték a korábbi években megemelkedõ munkanélküliségi ráta hatását.

A piaci szereplõk folyamatosan próbálnak fejleszteni. A Cardifnál ez abban mutatkozik meg, hogy a hitelfedezeti, kölcsönfelvételhez kapcsolódó konstrukciók mellett egyre nagyobb szerepe lesz a más kötelezettségek – például mobiltelefon- és közmûszámlák, vagy napi bevásárlások – fedezésére irányuló biztosításoknak, másrészt a választható fedezetek közt egyre gyakrabban szerepel olyan kiegészítés, amivel valamivel magasabb díjért az ügyfél szabadon elkölthetõ havi fix összeghez is jut. Hasonló biztosítás a Groupamánál is van, 2011 óta kínálnak olyan biztosítást, amely tartalmaz fix jövedelem-kiegészítést, emellett megtéríti ügyfeleink csoportos beszedéssel fizetett számláit, kiadásait is. Legújabb terméke pedig a folyószámla hitelkeretére köthetõ törlesztési biztosítás, amely az ügyfelek részére haláleseti, baleseti egészségkárosodási és munkanélküliségi fedezetet nyújt.