Drasztikusan megdrágult Szerbiában a kötelezõ gépjármû-biztosítás
2014.07.02
Szerbiában július 1-jétõl 45 százalékkal többet kell fizetniük az autósoknak bejegyzéskor kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításra, a drágulás minden jármûtípusra vonatkozik. Egyúttal július 1-jétõl életbe lépett a harmadik személynek okozott kár esetén járó új, minimális kártérítési díj is – írja a Magyar Szó.

A Szerbiai Biztosítók Egyesülete szerint az áremelkedés egyik oka a bonus-malus rendszer alkalmazása, valamint, hogy a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap számára bevezették az ötszázalékos fix juttatást a begyûjtött bruttó prémium összegébõl. Ezt a vállalatok az alap számlájára fizetik, és emiatt csökkent a biztosítókhoz befolyó prémium összege.

A Szerbiai Biztosítók Egyesülete tarifaemeléshez kellett folyamodniuk azért is, mert októberben életbe lép a kártérítések határértékének növelésérõl szóló rendelet, amely alapján adott esetben a jelenlegi összegnek akár a többszörösét is ki kell fizetniük a károsultaknak. Októbertõl a kártérítés maximális összege 100 ezer dollárról egymillió euróra emelkedik.

Legutóbb 2008-ban drágult a kötelezõ gépjármû-biztosítás.