190 milliárd euró: ennyibe kerülhet Európának az éghajlatváltozás
2014.07.03
A globális felmelegedés okozta éghajlati károk akár 190 milliárd euróba is kerülhetnek Európának – derül ki az Európai Unió kutatóközpontjának jelentésébõl.

Az Európai Bizottság házon belüli tudományos szolgáltató szerve, a Közös Kutatóközpont (Joint Research Centre) jelentése szerint az árvizek által okozott károk meghaladhatják a 10 milliárd eurót, míg Dél-Európában akár 8000 négyzetkilométernyi erdõ is leéghet.

A JRC jelentése szerint a károk a jelenlegi uniós GDP 1,8%-ára rúghatnak, ha nem történik semmilyen lépés, és a globális hõmérséklet 3,5°C-kal emelkedik. A jelentésben kilenc különbözõ ágazatban elemezték az éghajlatváltozás hatásait, beleértve a mezõgazdaságot, a turizmust, az energia-ágazatot, az aszályvédelmi- és a közlekedési infrastruktúrát.

Az Egyesült Királyság és Írország a teljes veszteség 5%-át, Dél-Európa és Dél-Közép-Európa 70%-át, míg Észak-Európa 1%-át teszik ki.

„Az intézkedés hiánya egyértelmûen a legdrágább megoldás mindközül. Miért fizetnénk a károkért, ha a klímahatásunk csökkentésébe is fektethetünk, és versenyképes, alacsony széndioxid-kibocsátású gazdasággá is válhatunk?” – tette hozzá a jelentéshez az EU éghajlat-politikai biztosa, Connie Hedegaard.