Egyelõre nincs szó fizetõs orvosválasztásról
2014.07.14
Nem lesz fizetõs egészségügy - jelentette ki az egészségügyért felelõs államtitkár a Népszabadságnak. Ezt a rezidensszövetség azon javaslatára reagálva mondta Zombor Gábor, amely a hálapénz felszámolására bevezetné a fizetõs orvosválasztást.

Az államtitkár kijelentette: egyelõre még nem dõlt el, hogy van-e létjogosultsága egy ilyen rendszernek. "Vélhetõen a betegek fogják eldönteni, hogy elinduljon vagy sem az orvosválasztás díjazása. Egyelõre errõl nincs szó" - mondta.

Közölte azt is, hogy a héten találkozik a kórházszövetség vezetõivel, ahol az orvosválasztás kérdése is napirenden lesz.

Megjegyezte, hogy a kezelõorvos megválasztására most is van mód, a hatályos jogszabályokban pedig benne van, hogy ha valaki a területi kórház helyett máshol kezelteti magát, akkor elméletileg fizetnie kellene ezért.

Az államtitkár hangsúlyozta, az egészségügy akkor kérhet megalapozottan többletforrásokat, ha bizonyítani tudja a jelenleg rendelkezésre álló források átlátható, hatékony felhasználását. Utalt arra, hogy független közgazdászok szerint 80-100 milliárd forintra tehetõ az egészségügyben "a nem jól felhasznált" összeg.