A nyugdíjpénzek elköltése sem fog segíteni
2011.08.25
A kiskereskedelmi értékesítés volumene 2011. júniusban 0,5%-kal mérséklõdött, az elsõ félévben lényegében stagnált az elõzõ év azonos idõszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A foglalkoztatás lassú bõvülése és a nettó bérek reálnövekedése ellenére a háztartások fogyasztása továbbra sem élénkül, amiben a fõ szerepet a háztartások óvatossági megtakarításainak növekedése, a mérlegkiigazítás elhúzódó folyamata és a növekvõ hiteltörlesztõ részletek játsszák – véli a TakarékBank vezetõ közgazdásza, Suppan Gergely.

„Az elõzetes várakozásokkal szemben a nyugdíjpénztáraktól származó reálhozamok részleges elköltése várhatóan nem okoz élénkülést a forgalomban, mivel ezzel szemben a drámai mértékben megugró törlesztõ részletek ezt ellensúlyozzák” – húzza alá a közgazdász.

A foglalkoztatás lassú bõvülése és a nettó bérek reálnövekedése ellenére a háztartások fogyasztása továbbra sem élénkül, amiben a fõ szerepet a háztartások óvatossági megtakarításainak növekedése, a mérlegkiigazítás elhúzódó folyamata és a növekvõ hiteltörlesztõ részletek játsszák – idézi a TakarékBank vezetõ közgazdászát, Suppan Gergelyt a Világgazdaság.

Az európai trendekhez hasonlóan alakult a magyar kiskereskedelmi forgalom alakulása - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében. A szektort Európában is lassulás jellemzi: az Eurozónában 0,4, míg az EU27-ben 0,2%-kal esett vissza a kiskereskedelmi volumen.

A hazai fogyasztás struktúrájában látható, hogy a háztartások elsõsorban továbbra is a nem élelmiszer jellegû termékek iránti keresletüket csökkentik: az élelmiszer jellegû vegyes termékek volumene 0,5%-kal nõtt, míg a nem élelmiszer jellegû termékek kereslete 1,3%-kal csökkent. Az üzemanyagok iránti kereslet az elõzõ havi emelkedés után 1,6%-kal esett vissza az elõzõ év azonos idõszakához képest.

A háztartások fogyasztási döntéseit több jelentõs tényezõ is befolyásolja idén. Az SZJA változások hatására a szektor rendelkezésre álló jövedelme nagy mértékben megnõtt. Hasonló hatást fog kiváltani a nyári hónapokban kifizetett reálhozam is, amely adómentesen jutott el a háztartásokhoz.

Fontos negatív tényezõ azonban a svájci frank árfolyamában az utóbbi hónapokban bekövetkezett negatív változás: a növekvõ törlesztõ-részletek kiszorítják a háztartások fogyasztásra fordítható jövedelmét, illetve az általuk generált bizonytalanság miatt a megtakarítások is elõtérbe kerülnek. A devizahiteles mentõcsomag azonban ennek a tényezõnek a hatását érezhetõen tompítani fogja az õszi-téli hónapoktól - véli a tárca.