Így csökkent a nyugdíjbiztosítások költsége
2014.07.22
Az MNB másfél hónappal ezelõtt adott ki egy ajánlást, mert egyes nyugdíjbiztosítások túl magas költségszinttel kerültek értékesítésre. A Bankmonitor.hu összehasonlította az ajánlás elõtti TKM szinteket a jelenlegiekkel. Jó hír, hogy általában csökkentek a TKM-ek, de csak minimális mértékben. Ez köszönhetõ annak, hogy az MNB által meghatározott költségszintet a legtöbb biztosító könnyedén teljesítette.

Az MNB szerint a TKM mutatók maximum a következõ értékek lehetnek (a sáv alsó része akkor érvényesül, ha államkötvény befektetéseket tartalmaz a megtakarítás, a felsõ része akkor, ha kockázatos – pl.- részvény típusú – befektetések is megjelennek):

  • 10 éves futamidõ: 4,25%-6,25%
  • 15 éves futamidõ: 3,95%-5,95%
  • 20 éves futamidõ: 3,50%-5,50%

TKM szabályozás hatása

3 olyan biztosítás is található a jelenlegi kínálatban, amelynek a TKM maximális szintje magasabb, mint az MNB szerint kívánatos költségterhelés. Mindhárom biztosítás 10 éves futamidejû. A többi futamidõnél nem találtunk ilyen kirívó eseteket.


Az ábrán látszik, hogy a költségszintek csökkenése az MNB ajánlás hatására 0,1%pontos.

MNB szabályozás további elemei

Természetesen a már említett MNB ajánlás több pontot is tartalmazott, mint például a megfelelõ képzettséggel történõ értékesítést, vagy a nyugdíjszerû (nem egyösszegû) kifizetést. Jelen cikkünkben csak a számszerûsíthetõ szabályoknak való megfelelést vizsgáltuk. Elképzelhetõ, hogy egyéb területen már minden rendben, vagy épp ellenkezõleg: nagyobb a lemaradás.