Mennyit kap egy átlag cseh, szlovák vagy osztrák nyugdíjas?
2014.07.22
Egy átlagos cseh nyugdíjas átszámolva durván 400 eurót (123 ezer forint) kap az államtól havonta – ez nagyjából hasonló Szlovákiában is. Pár kilométerre nyugatra, Ausztriában azonban az átlagnyugdíj 1022 euró (316 ezer forint) – írja az Aktuálne.sk portál. Hazánkban 115 ezer forint az átlagos öregségi nyugdíj.

A portál szerint érdekes a legalacsonyabb nyugdíjak összehasonlítása is: Csehországban a minimális nyugdíj 3110 cseh korona, ami átszámolva 35 025 forint. Szlovákiában néhány nyugdíjas még ennél is kevesebbet kap. Ausztriában ezzel szemben a minimálnyugdíj idén 858 euró egy személyre, vagy 1286 euró egy házasságra. Emellett az osztrákok 14-szer kapnak nyugdíjat egy évben.

Az egymillió szlovákiai nyugdíjas közül több mint 200 ezren még dolgoznak, a csehek nem tartják számon, hány idõs dolgozik még a nyugdíj mellett, és az osztrákok sem vezetnek ilyen nyilvántartást, ám az ottani szociális tárca elemzésébõl kiderül, csupán mintegy 2 százalékuk szorul ilyen kiegészítésre. Az osztrák nyugdíjasok munkával egyébként csak 395 eurót kereshetnek havonta.

Jelentõsen eltérõ az is, hány évesen, és milyen feltételek mellett mehetnek nyugdíjba az emberek. Szlovákiában a nyugdíjkorhatár 62 év (egyébként a tervek szerint ezt fokozatosan emelni fogják). Az osztrák férfiak 65 évesen, a nõk 60 évesen mehetnek nyugdíjba. Az osztrákok 15 ledolgozott év után lesznek jogosultak a nyugdíjra. Szlovákiában korábban elég volt a 15 év, ezt késõbb 20 évre emelték.

Hazánkban az átlagos öregségi nyugdíj összege 115 786 forint volt az idei év elején, több mint 1,1 millió nyugdíjas azonban 50 és 99 ezer forint közötti nyugdíjból próbál havonta megélni. A januári adatok szerint a csúcsnyugdíj közel 870 ezer forint, ami csaknem 7,6-szorosa az átlagnak. A nyugdíjkorhatár Magyarországon jelenleg 65 év.

Év eleje óta jár a személyi jövedelemadó kedvezmény a nyugdíjbiztosítások után

Az szja törvény múlt év végi módosítása szerint, ez év elejétõl az olyan életbiztosítás után vehetõ igénybe az adókedvezmény, amelynél a biztosító akkor fizet, ha a biztosított – a társadalombiztosítási szabályok szerinti életkorban – nyugdíjba megy. Két kivételt állít fel a törvény: a biztosított halálát, illetve a 40 százalékos rokkantságát. A kedvezmény az éves befizetés 20 százaléka, de legfeljebb 130 ezer forint.

Május végén 22 800 olyan nyugdíjbiztosítási szerzõdés élt, amelyre ez év elejétõl jár a személyi jövedelemadó (szja) kedvezmény – nyilatkozta nemrégiben Binder István, az MNB felügyeleti szóvivõje.