230 riasztás egy nap alatt - ma is számíthatunk viharokra
2014.08.07
Kidõlt fák, leszakadt ágak és a hirtelen lezúdult esõ miatt több mint 230-szor riasztották a tûzoltókat a szerda délután kezdõdött viharokkal összefüggésben - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság szóvivõje. Hajdu Márton hozzátette: az elmúlt tíz nap viharai és nagy esõzései miatt már csaknem 900 alkalommal kellett beavatkozniuk.

Az OKF szóvivõje elmondta: szerda délutántól több mint száz helyen kidõlt fák és leszakadt faágak, csaknem száz esetben a hirtelen lezúduló nagy mennyiségû csapadék miatt kellett beavatkozniuk. Mindezek több helyen nehezítették a közlekedést is.

A tûzoltóknak sok munkájuk volt Budapesten, Érden, Veresegyházon és Debrecenben. A Hajdú-Bihar megyei megyeszékhelyen egy szakközépiskola pincéjét öntötte el a víz. Mezõkövesden pedig egy kórház tetejét bontotta meg a szél. Emellett mintegy 20 épületkárnál kérték a tûzoltó segítségét.

Ma is él a vészjelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez csütörtök reggel eljuttatott veszélyjelzése szerint csütörtökön is többfelé várható heves esõzés.

A várható felhõszakadás miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyében, valamint Budapesten van érvényben elsõfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken ismét számítani lehet arra, hogy egy-egy intenzív zápor, zivatar során rövid idõ alatt jelentõs mennyiségû csapadék hullhat. Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, továbbá a fõvárosra a várható heves zivatarok miatt is kiadták az elsõfokú figyelmeztetést.