Viharkárok: három hét alatt 25 ezer bejelentés
2014.08.11
Az elmúlt három hét szélsõséges, viharos idõjárását követõen eddig közel 25 ezer kárbejelentés érkezett a biztosító társaságokhoz. A károk becsült értéke elérheti az 1,8 milliárd forintot – tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) hétfõn.

Az idei év júliusa a meteorológiai jelentések szerint is kirívóan viharos-csapadékos volt, s nem volt ez másképpen augusztus elsõ hetében sem. Országos átlagban csaknem kétszer, helyenként háromszor annyi esõ esett, mint egy átlagos júliusban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai alapján az idei július vélhetõen bekerül az 1901 óta vezetett statisztikai idõsorban „az eddigi 5 legcsapadékosabb július” kategóriába. A viharok és a felhõszakadás mellett az ország több területén gyakori volt a jégesõ is, s a villámcsapások okoztak kiemelkedõen sok kárt.

Az elmúlt három hétben közel 25 ezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, ezek összesített kárértéke megközelítheti az 1,8 milliárd forintot. A társaságok a bejelentéseket követõen azonnal megkezdték a kárfelmérést. A biztosítók meghosszabbított ügyfélszolgálattal várják a bejelentéseket, több társaság hétvégi munkavégzés elrendelésével igyekezett gyorsítani a kárfelmérést, illetve a mielõbbi kárrendezést.

A leginkább érintett területek ezúttal Budapest, Pécs és Szeged környéke, Pest megye, Csongrád és Békés megye. A leggyakoribb kártípusok a tetõsérülések, tetõmegbontások, az úgynevezett rádõléses, a fák kidõlése okozta károk, de nagy számban jelentettek beázásos, elöntéses, illetve villámcsapás okozta károkat is.

A hazai lakóingatlanok közel 73 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással. A MABISZ adatai szerint 2013-ban a lakásbiztosítási piac összesített díjbevétele - a társasház-biztosításokból származó bevételekkel együtt – 104,9 milliárd forintot tett ki. Kedvezõtlen tendencia ugyanakkor, hogy az egyéni lakásbiztosítási szerzõdések száma 93 ezer darabbal maradt el a 2010. évitõl. A szerzõdések darabszáma 3 millió alá, 2,98 millióra csökkent 2014. január 1-jére.

A lakásbiztosítások díja egyébként csökkenõ tendenciát mutat, a 2013-ban kötött lakásbiztosítási szerzõdések éves átlagdíja nem haladta meg a 28 300 forintot, azaz, már alig több mint 2300 forintos havi díjért lehet lakásbiztosítást kötni. A csak az alapkockázatokat tartalmazó biztosítások átlagdíja ennél alacsonyabb, nem éri el a havi 2 ezer forintot.