Egyéni vállalkozók, őstermelők, áfás magánszemélyek figyelem: 280 ezren még nem küldték el adóbevallásukat!
2021.05.13

Május elejéig csaknem 180 ezer egyéni vállalkozó, több mint 68 ezer őstermelő és áfafizetésre kötelezett magánszemély juttatta el személyi jövedelemadó bevallását az adóhatósághoz; a többi, mintegy 280 ezer érintettnek még egy hete van május 20-ig, hogy kiegészítse az adóhivatal által elkészített bevallási tervezetet, vagy saját maga töltse ki és küldje be a szükséges nyomtatványt - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön.

A közleményben a NAV kiemelte, hogy az őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók (kivéve akik a teljes adóévben kata szerint adóztak) részére készített bevallási tervezet nem válhat automatikusan bevallássá, ezeket ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló, valamint az őstermelői tevékenységből származó jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel. Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az május 20-i hatállyal nem válik automatikusan személyi jövedelemadó bevallássá.

A NAV az adóbevallási tervezet összeállításához a kifizetők, munkáltatók által beküldött adatokat használta fel. Mivel a nem kifizetőtől származó bevételek, jövedelmek, valamint az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek tevékenységéhez kapcsolódó adatok nem teljes körűen szerepelnek az adóhatóság nyilvántartásában, azokat az adóbevallási tervezet nem tartalmazza. Az adóbevallási tervezet ezért csak ajánlatként segít a bevallásban.

Ha a mezőgazdasági őstermelő ebből a tevékenységből származó éves bevétele tavaly nem haladta meg a 600 ezer forintot, és más adóköteles jövedelme sem volt, akkor bevallást nem kell benyújtania. Az őstermelő ezt a NAV által kiküldött kiegészítő nyilatkozaton is jelezheti.

A rendelkező nyilatkozat akár a bevallás részeként, akár önállóan is benyújtható a NAV-hoz május 20-ig. Az szja 1+1 százalékáról rendelkezni legegyszerűbben KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu-regisztráció, e-személyi igazolvány, telefonos azonosító), a NAV webes kitöltőprogramjában lehet.

Ha az egyéni vállalkozó, az őstermelő és az áfás magánszemély május 20-ig elmulasztja a módosítást, kiegészítést, vagy saját maga nem készít és nem nyújt be szja-bevallást, a NAV tizenöt napos határidővel felhívja a figyelmét, hogy pótolja a hiányt.

A NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon május 10. és 20. között hétköznapokon 8 óra 30 perctől 20 óráig kérhető a személyi jövedelemadó bevallással, bevallási tervezettel kapcsolatos általános tájékoztatás - jelezte az adóhivatal.