Eredményes volt a Budapest Bank elsõ féléve
2011.08.26
A Budapest Bank 2011 elsõ félévében erõs likviditását és stabilitását megõrizve nyereségesen mûködött. A magyar számviteli szabályok szerint készült, konszolidált (nem auditált) 2011. elsõ félévi beszámolója alapján a bank mérlegfõösszege 5%-kal 886,6 milliárd forintra csökkent. A bankcsoport ügyfelekkel és hitelintézetekkel szembeni követelésállománya 6%-kal 675 milliárd forintra, ügyfelekkel és hitelintézetekkel szembeni kötelezettségállománya pedig 6%-kal 715 milliárd forintra csökkent. A pénzintézet az idei év elsõ felében 11,2 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el, amely elsõsorban a tavalyi félévhez képest 10 milliárd forinttal kisebb mértékû értékvesztés képzésnek tulajdonítható.

A Budapest Bank-csoport ügyfelekkel és hitelintézetekkel szembeni követelésállománya (675 milliárd forint) valamint ügyfelekkel és hitelintézetekkel szembeni kötelezettségállománya (715 milliárd forint) egyaránt csekély csökkenést mutatott a 2010 féléves eredményekhez képest.
A bankcsoport 2011 elsõ félévében 10 milliárd forinttal (56%-kal) kevesebb értékvesztést képzett az elõzõ év hasonló idõszakához képest, aminek torzító hatására a bankcsoport idei elsõ féléves adózás utáni eredménye 11,2 milliárd forintra növekedett.

A bankcsoport portfoliója 2011 elsõ félévében javulást mutatott a lakossági fedezetlen és autóhitelek, valamint a vállalati hitelek terén egyaránt, míg a jelzáloghitel portfolió romlása lassult. A bank tovább növelte döntõen CHF-ben denominált jelzáloghitel portfolióján a késedelmes ügyfelei után képzett értékvesztés összegét. Ennek ellenére a teljes bankcsoportra vonatkozó értékvesztés összege csökkent a svájci frank tavalyinál kisebb árfolyamváltozásának hatására (2011. félév végére 3 forinttal 219 forintra gyengült a 2010. december 31-i szinthez képest).

„A Budapest Bank csoport eddigi stratégiáját folytatva, szigorú költségkontroll mellett az idei év elsõ félévében is eredményesen gazdálkodott, így fenntartottuk pénzügyi stabilitásunkat és nyereségességünket. Célkitûzéseinknek megfelelõen néhány kulcsfontosságú szegmensben — így a vállalati- és a jelzáloghitelezésben — sikerült növekedést is elérnünk. A továbbiakban is kiemelt feladatunk marad, hogy segítséget nyújtsunk átmeneti pénzügyi gondokkal küzdõ ügyfeleinknek, és arra törekszünk, hogy hosszú távú partneri kapcsolatokat építsünk ki lakossági valamint kis- és középvállalati ügyfeleinkkel” — mondta Zolnai György, a bank vezérigazgatója.

A hitelpiac dinamikájának lassulása miatt a bank lakossági hitelállománya (autóhitelekkel együtt) 5,7%-kal (468 milliárd forintra), ezen belül a jelzáloghitelek állománya az új kihelyezések növekedése ellenére 2%-kal csökkent (217 milliárd forintra) az elõzõ év hasonló idõszakához képest. Közel ötszörösére (4 milliárd forintra) nõtt ugyanakkor az új jelzáloghitelek volumene 2010 elsõ félévéhez képest, a tavaly bevezetett Egyenlítõ Hitelnek köszönhetõen.

A bank fizetési nehézségekkel küzdõ ügyfeleinek továbbra is számos megoldást kínál (pl. tõkefizetési moratórium, futamidõ-hosszabbítás, halasztás, felhalmozott tartozás részletfizetése, devizahitelek esetén forintban fix törlesztõrészlet fizetése stb.). A pénzintézet saját adósvédelmi programja az eddigiekben eredményesnek bizonyult, a megoldásokat igénybe vevõ ügyfelek döntõ többségének sikerült érdemi segítséget nyújtani, akik ennek hatására képesek határidõre eleget tenni fizetési kötelezettségeiknek.

A Budapest Bank Business, a pénzintézet kis- és közepes vállalatokra (kkv) szakosodott üzletágának eredménye a piaci tendenciákhoz képest javulást mutatott. A vállalati üzletág portfoliója — a bank konzervatív hitelezési politikájának köszönhetõen — továbbra is a piaci átlag felett teljesít. A kihelyezett vállalati hitelállomány (a lízing üzletág nélkül) 4%-kal (219 milliárd forintra) nõtt, míg az idei elsõ félévben kihelyezett új lízingállomány 293%-kal (7,1 milliárd forintra) növekedett az elõzõ év azonos idõszakához képest. Az új kihelyezések dinamikus növekedéséhez hozzájárult többek között az Európai Beruházási Alappal kötött két garancia-megállapodás valamint az Eximbank által refinanszírozott hitelkonstrukció, amelyet a bank az idén elérhetõvé tett a nagyvállalati ügyfélkör számára is.