Nem tett jót az erõs euró az Allianznak
2014.08.26
A nyeresége és az árbevétele is stagnált az Allianznak az idei elsõ félévben az ázsiai-csendes-óceáni régióban, fõként a rendkívül erõs euró miatt – közölte a német biztosító.

A nem-életbiztosítások esetében, az árfolyam hatásokat figyelmen kívül hagyva 11%-os díjbevétel növekedés történt, azonban euróra váltva az összeget, a tavalyi év hasonló idõszaki 703 euróhoz képest idén már csak 688 euróra tett szert a biztosító. A nyereség 18%-kal nõtt, azonban euróra átszámolva alig több, mint 3%-kal, 85 millió euróra nõtt a profit.

Igen jó hat hónapot tudhat maga mögött a társaság Malajziában, ahol a díjbevételek 8%-kal, 245 millió euróra híztak, a nyereség pedig 24%-kal, 40 millióra emelkedett. Indiában a díjbevételek és a profit is stagnált, rendre 313 millió, illetve 43 millió euróra rúgtak.

A HSBC-vel kötött bankbiztosítási megállapodásnak köszönhetõen Kínában, Indonéziában, Malajziában és Tajvanon 26%-kal nõtt az új üzlet értéke.

Ázsia igen gyorsan változik: ami Európában több mint 50 évig tartott, az Ázsiában 10 év alatt megtörténik, amire igen jó példa a technológia fejlõdése – véli az Allianz, amely céljai eléréséhez komoly hangsúlyt kíván fektetni az innovációra.

Az élet- és egészségbiztosítási üzletágakkal együtt 3,7 milliárd euró díjbevételt ért el a társaság a régióban, szemben az elõzõ évi 3,8 milliárddal. A profit 289 millióról, 285 millió euróra csökkent, azonban az euró felértékelõdése nélkül a bevételek 6%-kal, a nyereség 13%-kal emelkedett volna.